Bu qidalar yaddaşı pozur



 10:45 24.01.2024     339

Mütəxəssislər yaddaşı pozan dörd qidanı açıqlayıblar.

Demedia.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, pəhrizin koqnitiv sağlamlığa təsiri çox vaxt düzgün qiymətləndirilmir. Bəzi qida seçimləri beyin fəaliyyətinə əhəmiyyətli təsir göstərə bilər.

1. Karbohidratlar
Ağ çörək və makaron kimi qidalar qan şəkərinin artmasına səbəb olur, koqnitiv funksiyaya təsir edir və demans riskini artırır. Davamlı enerji üçün tam taxılları və şirin kartof kimi mürəkkəb karbohidratlar istehlak edilməlidir.

2. Qızardılmış yemək

Sağlam olmayan yağlarda və iltihablı birləşmələrdə yüksək olan qızardılmış qidalar beyinə qan axınını pozur və idrak qabiliyyətinin azalmasına səbəb olur. Avokado yağı kimi daha sağlam yağların istifadəsi təklif olunur.

3. İşlənmiş ət

Doymuş yağlar və əlavələrlə yüklənmiş bu ətlər qan damarlarını zədələyə, beyinə qan axını azalda və demans riskini artıra bilər. Balıq və ya lobya kimi yağsız zülallara üstünlük vermək və işlənmiş ətlərin qəbulunu məhdudlaşdırmaq lazımdır.

4. Süni dadlandırıcılar

Pəhriz sodalarında və şəkərsiz qidalarda tapılan onlarla bağırsaq bakteriyalarını və beyin kimyasını poza, idrak funksiyasına təsir göstərə bilər. Şəkər qəbulunu azaltmaq, meyvə və ya bal kimi təbii dadlandırıcılara üstünlük vermək məsləhətlidir.