Yemək yeyəndə bu səhvlərə yol verməyin, yoxsa...
Sağlamlığın qorunmasında düzgün qidalanma əsas rol oynayır. Bu, kilo vermə prosesi üçün də vacibdir.
Demedia.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bir çox insan sağlam səhər yeməyi və şam yeməyinə diqqət yetirir, lakin nahar çox vaxt diqqətdən kənarda qalır, bu böyük səhvdir.
Yeməyi atlamaq
Kaloriləri azaltmaq üçün nahar yeməyini atlamaq böyük səhvdir. Enerji çatışmazlığı güclü yemək istəklərinə səbəb ola bilər ki, bu da tez-tez axşam həddindən artıq yeməklə nəticələnir.
Bundan əlavə, acqarına işləmək, aclıq hiss etmək və pis əhval-ruhiyyə təsirsizdir. Gün ərzində enerji və məhsuldarlığı qorumaq üçün vücudunuzun kaloriyə ehtiyacı var.
Sendviç seçmək
Pendir, kolbasa və yağlı souslu sendviçlər əlverişli seçim kimi görünür, lakin onlar çoxlu kalori və az fayda ehtiva edir. Pomidor və salat əlavə etsəniz belə, belə bir nahar kifayət qədər sağlam olmayacaq.
Bundan əlavə, buğda unundan hazırlanan çörəklərdə az miqdarda lif var ki, bu da uzun müddət toxluq hissini saxlamağa kömək edir. Daha çox lif və sağlam yağlar üçün qoz-fındıq və toxum ilə tam taxıl çörəklərinə üstünlük verin.
Yolda yemək
Gərgin iş mühitində belə normal nahar üçün vaxt tapmaq lazımdır. Yolda və ya kompüter qarşısında tez qəlyanaltı yemək tövsiyə edilmir.
Yaxşı olar ki, iş yerinizdən uzaq bir masa arxasında əyləşin və rahatlıqla yeməyinizdən həzz alın. Yeməyini hərtərəfli çeynəmək də daxil olmaqla, diqqətli yemək, daha sürətli toxluq hiss etmənizə və həddindən artıq yeməkdən qaçmağa kömək edə bilər. Yemək prosesindən yayınmamaq üçün əlinizdə smartfonla yeməkdən də çəkinməlisiniz.
Yetərincə tərəvəz qəbul etməmək
Təzə tərəvəzlər qida rasionunuzun vacib hissəsi olmalıdır. Ancaq bir çoxları bu qaydaya məhəl qoymur, sadə karbohidratlara üstünlük verirlər, bu da qanda şəkərin səviyyəsini sürətlə artıran və az miqdarda qida ehtiva edir.
Naharınıza salatlar və ya buxarda bişmiş tərəvəzlər əlavə edin. Brokoli, şirin kartof və çuğundur əsas yemək üçün əla seçimdir. Sağlam bir nahar sizə tərəvəz və meyvələrin gündəlik qəbulunun əhəmiyyətli bir hissəsini almağa kömək edəcək.
Yanlış salat əlavələrindən istifadə
Nahar üçün salata üstünlük vermək yaxşı bir addımdır, lakin siz yüksək kalorili souslardan və donuz və kruton kimi əlavələrdən qaçınmalısınız. Xırtıldayan tekstura üçün qovrulmuş noxud və ya çia toxumlarından istifadə edin.
Unutmayın ki, qoz-fındıq və avokado sağlam olsa da, yüksək kalorili ola bilər. Özünüzü kiçik hissələrlə məhdudlaşdırmağa çalışın - yarım ovucdan çox olmamalıdır. Həmçinin salatlarınıza zülal və liflə zəngin qidalar daxil edin: mərcimək, tofu və ya yumurta.
Çox vaxt yüksək yağ tərkibi və sağlam olmayan şərbətlər ehtiva edən Sezar və ya Min Ada kimi qatıq sarğılarından və sarğılardan çəkinin. Sarğı üçün ən yaxşı seçim sirkə və yağdır.