Orucluqdan sonra kökəlməmək üçün nə etməliyik?



 21:03 30.03.2023     492

Orucluqdan sonra kökəlməmək üçün nə etməliyik?

Ailə və ya dostlarla ziyafət süfrələrində xoş söhbətlər zamanı fərq edilmədən istehlak edilən yeməklərin miqdarının artdığına diqqət çəkən Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Başak İnsel Aydın, konfet, şokolad kimi qidalara yox deyə bilməməyinin olduğunu söylədi. Bayramda ikram edilən xəmir məmulatları və şərbət şirniyyatları qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə və yüksək enerji məzmununa səbəb olur.Bunun qida istehlakına səbəb ola biləcəyini ifadə edərək, Ramazan bayramı üçün sağlam qidalanma təklifləri etdi.

Bayramın ilk gününün əksər ailələr üçün xoş ailə səhər yeməyi demək olduğunu xatırladan Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Başak İnsel Aydın, “Çox çeşidin olduğu bu ziyafət süfrələrində yüksək glisemik yükü olan müxtəlif növ yeməklər var. və porsiya nəzarəti asanlıqla aşılır. Günə yüngül səhər yeməyi ilə başlamalı və gün ərzində yeməkləri atlamamalısınız. Səhər yeməyində qızartma və qovurma üsulları ilə bişirilən yeməklər yeyilməməlidir.

Şəkər, bal kimi şirin qidaların qaymaqlı olacağı üçün səhər yeməyində istehlak edilməməsini təklif edən Başak İnsel Aydın, “Pomidor, xiyar, cəfəri, təzə bibər kimi çiy tərəvəzlər bol, az miqdarda istehlak edilməlidir. duzlu pendirə üstünlük verilməlidir. Qaynadılmış yumurtalara üstünlük verilir. Kolbasa, salam, kolbasa və s. Yağlı yeməklərdən, pirojna kimi xəmirlərdən uzaq durun. Çörək kimi tam taxıllı çörəkləri seçmək qan şəkərini nəzarət altında saxlayacaq və gün ərzində ac qalmanızın qarşısını alacaq.

Paxlava və börək kimi ənənəvi xəmir məmulatlarının, şokolad və şəkər kimi yüksək karbohidratlı, yüksək glisemik indeksli qidaların istehlakının həm həzm sistemi pozğunluqlarına, həm də qan şəkəri səviyyələrində dalğalanmalara səbəb olduğunu vurğulayan Başak İnsel Aydın, “Eyni zamanda, , ürək xəstəliyi, şəkərli diabet və qan təzyiqi olanlar Şərbətli desertlər daha çox risk daşıdığından, şəkəri az olan südlü desertlərə üstünlük verilməlidir.”

Ramazan ayında azalan maye qəbulunun mütləq bayram zamanı və bayramdan sonra dəyişdirilməsi lazım olduğunu vurğulayan Başak İnsel Aydın, “Xüsusilə bayramda çay, kofe, şəkərli sərinləşdirici içkilərin qəbulu qida ehtiyacını artıra bilər. arxa ocaqdakı mayelər. Gün ərzində 2-2,5 litr su istehlak edilməlidir. Yeməklər arasında bitki çayı içmək maye qəbulunu artırmağa kömək edir. Eyni zamanda yavaşlayan maddələr mübadiləsinin canlanmasına dəstək verir.

Aysun / Demedia.az