İftardan sonra mineral su içərkən ehtiyatlı olun!



 23:48 03.04.2023     555

Bir çox insan oruc tutarkən adi pəhrizdən çıxır.

Xüsusilə iftar və sahur arasında həddindən artıq istehlak həzmdə ciddi problemlər yarada bilər. Bir çox insan sahur zamanı səhər yeməyi yeməklərinə üstünlük verdiyi halda, bir çox insan iftarda istehlak etdiyi yeməklərlə sahur etməyə üstünlük verir. Sahurda istehlak etdiyimiz qidaların həzm sistemi üçün çox əhəmiyyətli təsirləri olduğunu ifadə edən Uzm. Dietoloq Olcay Barış, iftara qədər olan müddətdə yumurta, pendir və qoz istehlakının aclıq hissini azaltmağa kömək edəcəyinə diqqət çəkib.

Eyni zamanda sahurda meyvə istehlakının çox zəruri olduğunu vurğulayan Olcay Barış, "Sahurda meyvə istehlakı təmin edildikdə, gün ərzində orqanizm üçün lazım olan vitamin-mineral dəstəyi təmin edilir" dedi.

Sahurda yemək və maye yedikdən dərhal sonra hərəkətsiz olmağın zərərli olacağına diqqət çəkən Dietoloq Olcay Barış mövzu ilə bağlı bunları söylədi:

“Sahurda yemək yedikdən dərhal sonra yatmayın. Bu, reflü və qastrit kimi mədə xəstəliklərinə səbəb ola bilər”.

Bunlara əlavə olaraq, bir çox insan Ramazanda iftar və sahur arasında gün ərzində maye itkisinin yerini doldurmağa çalışır. Orqanizmin maye ehtiyacının fasiləsiz qarşılanması lazım olduğunu bildirən Olcay Barış bu müddət ərzində bədəndə itirilən mayenin 1,5-2 litrə çatması lazım olduğunu bildirib. Bu dövrdə çay və qəhvə istehlakının da çox əhəmiyyətli olduğunu qeyd edən Dietoloq Olcay Barış:

“İftardan sonra həddindən artıq çay və ya qəhvə istehlakı orqanizmin maye ehtiyacını artırır, ona görə də normaldan daha məhdud şəkildə istehlak edilməlidir. Odur ki, sahur və iftarda cəmi 2-3 stəkan çay və qəhvə içməyin”.

Mütəxəssis Dietoloq Olcay Barış, maye itkisini aradan qaldırmağa çalışarkən bunu həddindən artıq etməyin çox az su istehlakı qədər təhlükəli olduğuna diqqət çəkərək, az su istehlakının da qəbizlik kimi həzm problemlərinə səbəb ola biləcəyini, çox su istehlakının isə susuzluq probleminə səbəb olacağını sözlərinə əlavə etdi. "su intoksikasiyası":

"Həddindən artıq su istehlak edildikdə, bədən maye-elektrolit balansını tənzimləyə bilmir və ürək döyüntüsünün sürətlənməsinə səbəb olur."

Uzun müddət aclıqdan sonra yeyilən ağır yeməklər də həzm problemi gətirir. Bu problemin həlli üçün hər kəsin ağlına ilk gələn mineral sulardır. Ancaq həzmi asanlaşdırmaq üçün mineral su ilə yanaşı, meyvə sodası və kola kimi qazlı içkilərə də üstünlük vermək olar. Qazlı içki istehlak etmə vərdişinə diqqət çəkən Uzm. Dietoloq Olcay Barış, çəki problemi olanların və ya yüksək qan dəyərləri olanların qazlı içkilərdən uzaq durmaları barədə xəbərdarlıq edib.

Həzmi asanlaşdırmaq üçün istehlak edilən mineral suda nəzərə alınması lazım olan məqamların olduğunu ifadə edən Dietoloq Olcay Barış, “Hər mineral suda eyni natrium miqdarı yoxdur. Həddindən artıq natrium olan mineral su qan təzyiqinizi təhlükəli şəkildə yüksəldə bilər. Həddindən artıq natrium qəbulu da qan təzyiqi və böyrək problemlərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə təzyiq və ürək xəstələri aşağı natriumlu mineral suya üstünlük verməlidir. Mineral suda 20 mq/l-dən aşağı olan natrium aşağı, 200 mq/l-dən yuxarı isə yüksək kimi xarakterizə olunur. Butulkanın üzərindəki etiketdəki bu meyara baxaraq mineral suyu seçməkdə fayda var”. Barış əlavə edib ki, iftardan 1-2 saat sonra yüngül templi yerimək qan dövranını sürətləndirir və maddələr mübadiləsini aktivləşdirir.

Həzmi asanlaşdırmaq üçün müxtəlif təbii üsullar da var. exp. Olcay Barışın yeməkdən sonra şişkinlik, həzmsizlik kimi problemi olanlara təklifi şüyüd, limon balzamı, çobanyastığı, nanə, zəncəfil kimi həzmi rahatlaşdıran bitki çaylarından istifadə etməkdir.

Aysun / Demedia.az