Sahurla iftar arasında susuzluğun qarşısını almaq üçün nə etmək olar?



 21:02 04.04.2023     555

Uzun oruc saatlarının sonunda kifayət qədər su istehlak etməsək, bədənimiz üçün təhlükə zəngləri çala bilər! 

Su bədənin orta hesabla 3/4 hissəsini təşkil edir. Dərinin sağlamlığını qorumaq, bədəndən toksinləri çıxarmaq, maddələr mübadiləsini dəstəkləmək, elektrolit balansını qorumaq, həzm sistemini tənzimləmək, qəbizliyin qarşısını almaq, bədəndəki ödemi aradan qaldırmaq və arıqlamağa kömək etmək üçün müntəzəm və kifayət qədər su istehlakı vacibdir.

Ramazan ayında uzun sürən aclıq səbəbindən orqanizmin mayeyə ehtiyacı daha da artır. Susuzluqdan yarana biləcək sağlamlıq problemləri üçün Ramazan ayında orqanizmin su ehtiyacını qarşılamaq daha çox əhəmiyyət kəsb edir. Bu səbəbdən orqanizmin ehtiyac duyduğu suyu iftar və sahur arasında müəyyən fasilələrlə içmək vacibdir. Minimum 10-12 stəkan su istehlakı tələb olunur. Yetərsiz su istehlakı səbəbiylə ürəkbulanma, başgicəllənmə, baş ağrısı, aşağı təzyiq kimi bir çox mənfi hallarla qarşılaşa bilərsiniz.

Unudulmamalıdır ki, bəzi xüsusi hallarda böyrək xəstələri və ürək-damar xəstələri üçün maye qəbulu üçün həkim tövsiyəsi ilə davam etmək düzgün olardı. Həzm sistemini dəstəkləmək, uzun müddətli aclıq zamanı mədədə sancılar və narahatlıq yaratmamaq üçün tez-tez otaq temperaturunda su istehlak etmək məqsədəuyğundur. Su içməkdə çətinlik çəkirsinizsə, ləzzət vermək üçün təzə nanə yarpağı və limon dilimlərindən istifadə edə bilərsiniz, bu dad verməklə suyu daha asan içməyinizə kömək edəcək.

Ramazan ayında iftarla birlikdə digər mayelərin istehlakı artır. Ancaq içdiyiniz çay və qəhvə kimi içkilər suyun yerini tutmur və su içmək istəyinin qarşısını ala bilər. Bu içkilər sidikqovucu xüsusiyyətlərinə görə orqanizmdə suyun xaric olmasını sürətləndirir və daha çox su itkisi baş verir. Buna görə də kofeinli mayelər yerinə su istehlakınızı artırmağa çalışmalısınız.

İftar və sahurda istehlak edilən qidalar susuzluğunuzu artıra biləcək qidalar olmamalıdır. Oruc tutanda susuz qalmamaq üçün diqqət edilməli olan məqamlar bunlardır:

- Pastram, turşu, kolbasa, şalgam və ədviyyat kimi duzu yüksək olan qidaları seçməyin.

- Yeməklərinizdə həddindən artıq duz istifadə etməkdən çəkinin.

- Sahur və iftar yeməklərinizdə sulu tərəvəz və meyvələrdən istifadə etməyə çalışın.

- İftardan sonra qəlyanaltınızda duzlu qoz yerinə çiy qoz-fındıq seçin.

- Oruc tutarkən gün ərzində həddindən artıq tərləməyə və uzun müddət istiyə məruz qalmağa səbəb olan fəaliyyətlərdən çəkinin.

- İdmanla məşğul olacaqsınızsa, iftardan sonrakı saatları seçə bilərsiniz. Tərləməyə səbəb olan hallarda su sərfiyyatınızı 2,5-3 litrə qədər artırmalısınız.

Aysun / Demedia.az