Oruc tutarkən hiss olunan yorğunluğu aradan qaldırmağın YOLLARI



 23:48 18.04.2023     773

Ramazan ayında meydana gələn və gündəlik həyatın keyfiyyətinə mənfi təsir göstərən zəiflik, yorğunluq, yuxululuq və konsentrasiyanın aşağı düşməsi kimi problemlər qapalı dövrə yaradır və diskomfort yaradır. İnsan bədəninin çiy və yuxulu olmasına səbəb olan bu vəziyyət sahurda yanlış qəbul edilən qidalardan qaynaqlanır.

Ramazan ayının gəlişi ilə aclığın yaratdığı halsızlıq, yorğunluq və yuxululuq bir çox insanın yaşadığı əsas problemlərdəndir. Dr. Təlimatçı Üzv Dietoloq Tuba Kayan Tapan bu problemlərin karbohidrat əsaslı qidaların istehlakından qaynaqlandığını açıqlayıb. "Sahurda xəmir məmulatları və yüksək şəkər tərkibli qidalar istehlak edilərsə, fərdlərdə zəiflik hissi daha tez baş verə bilər" deyən Dr. Təlimatçı Üzv Dietoloq Tuba Kayan Tapan qeyd edib ki, bu cür qidalar mədədən tez çıxıb qan şəkərində qəfil balanssızlıq yaradır.

İftar saatı yaxınlaşdıqca şəkər və karbohidratlarla ağır olan aclıq hissini azaltmaq üçün meyvə şirəsi, mürəbbə, bal, bəkməz, xəmir, düyü, makaron, ağ çörək kimi qidalardan uzaq durmaq lazım olduğunu vurğulayıb. Dietoloq Tuba Kayan Tapan gecə yeməyin artdığı bu dövrdə yorğunluğun qarşısını almaq üçün istehlak edilməsi lazım olan qidalar arasında "tam taxıllı və yüksək lifli qidaların" olması lazım olduğunu vurğuladı.

Sahurda istehlak edilən bir çox qida gün ərzində aclıq vəziyyətinə çox təsir edir. Uzun müddət toxluq hissini yaymaq üçün istehlak edilən qidalar bəzən daha tez aclığa səbəb ola bilir. Tuba Kayan Tapan sözlərini belə davam etdirdi:

“Ramazan ayında yorğunluğun qarşısını almaq üçün yemək seçimlərinizə diqqət yetirməlisiniz. Ağ undan hazırlanmış yemək yerinə yüzdə 100 qarabaşaq və ya tam buğda unundan hazırlanan qidalara üstünlük verilməlidir. Əgər sahurda səhər yeməyi əvəzinə axşam yeməyi yeyirsə, bulqur plovuna ət əlavə edib balanslı şəkildə sahur etməlidir. Bunlardan əlavə tam buğdalı makaronlara da üstünlük vermək olar”.

Sadə şəkərin istifadəsi ilə yanaşı, gecə istehlakının da gün ərzində yorğunluq, yorğunluq və zəifliyə səbəb ola biləcəyini xatırladan Dr. Təlimatçı Üzv Dietoloq Tuba Kayan Tapan mürəbbə və bal kimi qidaların yerinə şəkərsiz fıstıq yağı kimi qidaların daxil edilməsinin daha sağlam olacağını ifadə etdi.

Adekvat vitamin ehtiyacı ödənilmədikdə, zəiflik, yorğunluq kimi problemlər yaranır. Gün ərzində şiddətli yorğunluğa səbəb olan vitamin çatışmazlığının ən bariz səbəbi maqnezium və dəmir çatışmazlığı ola bilər.

İnsanlar vitamin çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün bol miqdarda kalium olan bananın istehlakına diqqət yetirməlidirlər. Bundan əlavə armud, kivi kimi meyvələr də tərkibindəki kalium və C vitamini ilə vitamin çatışmazlığının qarşısını alır. Daha çox lifli və təzə meyvələrə üstünlük vermək həmişə müsbət təsirlər yaradır. Kivi, çiyələk, portağal, naringi kimi meyvələr də istehlak edilə bilər.

Aysun / Demedia.az