Nəsli kəsilmiş mamont ətindən hazırlanmış köftə...



 23:09 28.04.2023     584

Qida şirkəti uzun illər əvvəl nəsli kəsilmiş yunlu mamontun hüceyrələrindən istifadə edərək nəhəng küftə hazırlayıb. Keçən çərşənbə axşamı Hollandiyanın Nemo elm muzeyində mamont küftəsinin təqdimatı keçirilib.

Layihənin məqsədi heyvanları öldürmədən hüceyrələrdən yetişdirilən süni ətin potensialını nümayiş etdirməkdir; iri miqyaslı heyvandarlıq istehsalı ilə vəhşi təbiətin məhv edilməsi və iqlim böhranı arasında əlaqəni vurğulamaq. Bu maraqlı yemək, mədəni ətə fərqli yanaşan Avstraliyanın Vow şirkəti tərəfindən istehsal olunur.

Toyuq və balıq kimi ənənəvi ət növlərini əvəz edə biləcək süni məhsullar üzərində işləyən bir çox şirkət var. Bununla belə, Vow yeni ət növləri yaratmaq üçün qeyri-adi növlərdən olan hüceyrələrdən istifadə etməyi hədəfləyir.

Şirkət 50-dən çox növün, o cümlədən alpaka, camış, timsah, kenquru, tovuz quşu və müxtəlif balıq növlərinin potensialını araşdırıb. Yapon bildirçinləri restoranlara satılan ilk mədəni ət olacaq və bu ilin sonunda Sinqapurda restoranlarda satışa çıxarılacağı gözlənilir.

Vow-un həmtəsisçisi Tim Noakesmith deyir: "Biz yunlu mamontu seçdik, çünki o, müxtəlifliyin itirilməsi və iqlim dəyişikliyinin simvoludur".

Vow mədəni ət istehsal etmək üçün Kvinslend Universitetinin Avstraliya Biomühəndislik İnstitutunun professoru Ernst Wolvetang ilə birləşdi. O və komandası ətə ləzzət verən mühüm əzələ zülalı olan mamont miyoqlobinin DNT ardıcıllığını götürdü və fil DNT-sindən istifadə edərək boşluqları doldurdu.

Professor Wolvetang deyir ki, ilkin ideya dodo əti istehsal etmək olub, lakin lazım olan DNT ardıcıllığı mövcud deyil.

Volvetang Guardian-a deyib: "Biz bu zülalı minlərlə ildir görmədik". Beləliklə, biz onu yedikdə immun sistemimizin necə reaksiya verəcəyi barədə heç bir fikrimiz yoxdur. Ancaq bunu təkrar etsək, mütləq nəzarət orqanları üçün bunu daha məqbul edə bilərik”.

Wolvetang həmçinin deyir ki, kök hüceyrə tədqiqatında istifadə olunan texnologiyalar və mədəni ət istehsalı arasında artan qarşılıqlı əlaqə olacaq.

Böyük miqyaslı ət istehsalı, xüsusilə mal əti ətraf mühitə zərər verir və bir çox araşdırmalar göstərir ki, zəngin ölkələrdə iqlim böhranına son qoymaq üçün ət istehlakı kəskin şəkildə azaldılmalıdır.

Yetişdirilmiş ət ferma heyvanlarından daha az torpaq və su istifadə edir və metan emissiyası yaratmır. Bu günə qədər 56 milyon dollar investisiya toplayan şirkət, istifadə etdiyi enerjinin hamısının bərpa olunan mənbələrdən gəldiyini vurğulayır.

Wolvetang deyir ki, o, insanların bu cür ətdən ehtiyatlanmasını ilk vaxtlarda başa düşə bilir. Amma ekoloji və etik baxımdan mən şəxsən hesab edirəm ki, mədəni ətin çox mənası var”.

Aysun / Demedia.az