İydə çayının faydaları - Araşdırma



 11:01 01.06.2023     1586

Kiçik, çiyidli meyvə olan iydənin faydalarını saymaqla bitməz.

Noyabrın sonu-dekabrın əvvəlində yığılan iydə həm immuniteti gücləndirir, həm də orqanizmi toksinlərdən təmizləyir. Bir sözlə, mineral deposu olan iydə xəstəliklərdən qorunmağa kömək edir.  İydəni təzə-təzə də yeyə bilərsiniz, mürəbbəsini bişirərək də... 

İmmuniteti gücləndirməsi, böyrək xəstələrinin həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırması, xərçəngli hüceyrələrin daha böyük nahiyəyə yayılmasının qarşısını alması iydənin tibbi məqsədlə istifadə edilmə səbəblərindəndir. 

İydənin faydaları bunlardır: 

Ağız boşluğu və dişlərin sağlamlığını qoruyur; 
İshalı aradan qaldırır; 
Kök insanlarda daha çox rast gəlinən qaraciyər yağlanmasının qarşısını alır; 
Sidik yollarındakı problemləri həll edir; 
Dərini təravətləndirir, sızanaq və qara nöqtələrin azalmasına kömək edir; 
Böyrək xəstəliklərinin  sağalmasına və böyrəklərin nizamlı şəkildə işləməsinə müsbət təsir göstərir; 
Şəkərli diabet xəstələrinin həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır; 
Eqzemanın əmələ gəlməsinə mane olur; 
Xərçəng riskini azaldır, xərçəngli hüceyrələrin böyüməsinin və daha geniş yayılmasının qarşısını alır; 
Aybaşını nizama salır, aybaşı sancılarını azaldır; 
Mədə problemlərini həll edir, həzmi yaxşılaşdırır; 
Təzə-təzə yeyilən iydə ürəkbulanmanı yox edir; 
C vitamini ilə zəngindir. Buna görə də, soyuqdəymə, qrip və sətəlcəm kimi xəstəliklərə qarşı qoruyur; 
Malik olduğu maqnezium və vitaminlər sayəsində immuniteti möhkəmləndirir; 
Tərkibində Omega yağ turşuları var ki, bunlar da hüceyrələrin yenilənməsini təmin edir; 
Qocalmanı ləngidir; 
Xroniki öskürək, allergik öskürək kimi xəstəlikləri yox edir; 
 Pis xolesterolun səviyyəsini aşağı salır, yaxşı xolesterolun səviyyəsini nizamlayır; 
Təbii afrodizyakdır; 

İydənin müalicəvi təsir etdiyi xəstəliklər bunlardır: 
-Ağız boşluğu, diş və diş əti xəstəlikləri; 
-İshal; 
-Qaraciyər yağlanması; 
-Sidik yolları və böyrək xəstəlikləri; 
-Eqzema; 
-Xərçəngin qarşısını alır, xərçəngli hüceyrələrin yayılmasına imkan vermir; 
-Mədə problemləri; 
-Şəkərli diabet;
-Qrip, sətəlcəm; 
-Xroniki və allergik öskürək; 
-Xolesterol səviyyəsində pozğunluqlar; 

Araşdırmalar nəticəsində müəyyən edilmişdir ki, gün ərzində yeyilən ən ideal iydə miqdarı “bir ovuc”dur.  Yetişmiş iydələr yeyilir, iydə ağacının çiçəklərindən çay dəmlənir, yarpaqları suda qaynadılır,  süzüldükdən sonra bu su içilir. Gözəl ətri ilə zehin açıqlığı yaradan iydənin meyvəsini qabıqlı şəkildə yemək olmaz. Yəni, meyvənin qabığı soyulmalı, içinin ləti yeyilməlidir. 

İydə metabolizmanı sürətləndirir, yağların yandırılmasını asanlaşdırır. Buna görə də, iydəni arıqlamaq üçün hazırlanan pəhriz proqramlarına daxil etmək mümkündür. 

İydə çayının hazırlanması: 

Meyvənin həm təzəsi, həm də qurusu ilə çay hazırlamaq olar. 5-6 ədəd təzə, yaxud quru iydə götürün. Hər meyvə dənəsi üçün 1 stəkan su götürün və qaynadın. Su qaynayanadək iydələrin qabığını soyun. Qaynayan suya iydələri əlavə edin və 5 dəqiqə qaynadın. Sonra ağzını örtün, 10 dəq gözlədin. İçilmək üçün hazırdır. 

Bahadur Seyidov / Demedia.az