Acı yedikdə bədənimizə nə olur?



 20:28 16.06.2023     706

Bəziləri ənənəvi olaraq uşaqlıqdan ədviyyatlı yeməklərə alışıblar, bəziləri isə ədviyyatlı qidalara gec gəlmə möcüzəsi kimi sonradan tanış olurlar. Acı sevənlər ağrının faydalarını sayarkən fərqli zövqlər kəşf etməyi hobbi edirlər; “Şirin” olanlar ədviyyatların onlara toxunduğunu deyirlər.

Yaxşı, bunun nə mənası var? Ədviyyatlar həqiqətən faydalıdır, yoxsa zərərlidir? Acılı qidalar bədənimizə necə təsir edir?

San Fransisko Kaliforniya Universitetinin fizioloqu David Julius deyir ki, ədviyyatlı yeməklər dil və dodaqlarda karıncalanma və tərləmə kimi müxtəlif fizioloji reaksiyalara səbəb ola bilər.

Julius deyir: “Biz hamımız hissiyyat təcrübələrindən həzz alırıq; Acılı yeməklər həyatı daha maraqlı edir” deyə izah edir.

Hətta ağrını sevənlər belə bütün bu təsirləri xoş qarşılamırlar.

Bir dişləmədən boğulmayanların yəqin ki, tanış olduğu qəfil fiziki reaksiya var: Tərləmə. Bunun səbəbi, ən ədviyyatlı qidaların bəzilərində ağız da daxil olmaqla həzm sistemində istiliklə aktivləşdirilmiş sinir reseptorlarına bağlanan birləşmələr var.

Biz hamımız hissiyyat təcrübələrindən zövq alırıq; Acılı yeməklər həyatı daha maraqlı edir”.

Dr. Julius Nobel mükafatı laureatı tədqiqatında kəşf etdiyi kimi, bir çox ədviyyatlı yeməklər üçün əvəzolunmaz olan bibərin tərkibində kapsaisin birləşməsi var ki, bu da yeyildikdə bu reseptorlara bağlanır və sonra beyinə ağrı siqnalı göndərir. Qara bibər, horseradish və xardalda olan əsas kimyəvi maddələr daha az güclü olsa da, eyni reseptorlara bağlanır.

Bu sinirlər beynə həqiqi atəşlə təmasda olduğunuz zaman göndərilənlərə bənzər siqnallar göndərir. Bunun üzərinə bədənimiz özünü soyutma yolu kimi tərləməyə başlayır.

Dr. Julius izah edir: "Kapsaisin bədəni hərarətin yüksəldiyini düşünərək aldadır, buna görə də beyin istiliyi atmaq lazım olduğunu düşünür". "İnsanlar olaraq biz bunu adətən tərləyərək edirik".

Həzm sistemində problemlər yaradır
Artıq mədə problemi olmayan insanlar üçün orta dərəcədə ədviyyatlı yeməklər ümumiyyətlə təhlükəli deyil. Əksinə, həzmə kömək edən bölgələrdə iltihaba səbəb olur; Ürək yanması, mədə ağrısı və ya ishala səbəb olma riski var.

Mədənin selikli qişasının iltihabı olan qastritdən əziyyət çəkən insanlar qarın ağrısının artmasına xüsusilə həssas ola bilərlər.

Bəzi faydaları ola bilər, lakin daha çox araşdırma tələb olunur
Tədqiqatlar göstərir ki, ədviyyatlı qidaların istehlakı bəzi sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilə bilər. Məsələn, bir araşdırma göstərdi ki, gündəlik kapsaisin əlavəsi (bu, dörd və ya beş habanero bibərində eyni miqdardadır) maddələr mübadiləsini artırdı və iştirakçılar 14 həftə ərzində gündə əlavə 200 kalori yandırdılar.

2022-ci ildə 6000-dən çox yetkin insanı əhatə edən araşdırmada elm adamları bibər istehlakının ürəyi qanla təmin edən koronar arteriyaların divarlarında kalsium çöküntüsünün azalması ilə əlaqəli olduğunu sübut etdilər.

Digər tərəfdən, mütəmadi olaraq ədviyyatlı yeməklərin uzunmüddətli perspektivdə piylənmə və ya infarkt riskini azaldıb-azaltmayacağı bəlli deyil. Eyni şəkildə, ədviyyatlı qidaların xərçəng riskini artırıb artırmadığına dair dəlillər qarışıqdır. Bir sıra tədqiqatlar müəyyən edib ki, acı bibərin gündəlik istehlakı özofagus xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirilir, lakin mədə və ya kolorektal xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli deyil.

Laboratoriyalarda hüceyrələr üzərində aparılan bir neçə təcrübə kapsaisin və piperinin (qara bibərdə olan kimyəvi maddə) insan döş xərçəngi hüceyrələrini inhibə etməyə və ya məhv etməyə kömək edə biləcəyini aşkar etsə də, elm adamları bu tapıntıların bir gün potensial müalicələrə gətirib çıxaracağını hələ bilmirlər.

Çində təxminən yarım milyon insanı əhatə edən 2015-ci ildə nəşr olunan bir araşdırma, bir neçə il ərzində həftədə altı-yeddi dəfə ədviyyatlı yemək yeyənlərin həftədə bir dəfədən az ədviyyatlı yemək yeyənlərlə müqayisədə ölüm riskinin 14 faiz daha az olduğunu müəyyən etdi.

Tədqiqatçılar bu nəticələrin çox güman ki, şəkərli diabet və müəyyən növ ürək-damar xəstəlikləri kimi bir çox sağlamlıq vəziyyətindən qoruya bilən ədviyyatlı qidaların antioksidan və antiinflamatuar təsiri ilə əlaqəli olduğunu düşünürlər.

Nadir hallarda ekstremal reaksiyalar baş verə bilər.
Həddindən artıq acı bibər həddindən artıq fizioloji reaksiyalara səbəb ola bilər, məsələn, şiddətli baş ağrıları və ya kiminsə özofagusunu yarmaq üçün kifayət qədər şiddətli qusma, lakin belə hallar nadirdir.

Dr. Əgər öhdəsindən gələ biləcəyinizdən daha çox ədviyyatlı yemək yeyirsinizsə, Julius deyir ki, ən yaxşısı bir stəkan süd və ya bir qaşıq xama kimi yüksək yağlı qidalardan istifadə edin.

Kapsaisin yağda həll olunan birləşmədir, yəni nə qədər içsəniz suda həll olunmur. Dr. Julius bunu belə izah edir:

Yağlı bir şey yemək ağrınız zamanı kapsaisin ifraz edir.

Aysun / Demedia.az