İsti havanın yaratdığı yorğunluğa qarşı TÖVSİYƏLƏR



 23:09 07.07.2023     543

Rütubətlə artan tərləmə nəticəsində bədəndə su və duz itkisinin artması bir çox insanın halsız və ya yorğun hiss etməsinə səbəb olur.

Yayda yaşanan yorğunluğun düzgün qidalanma ilə azalda biləcəyini ifadə edən Dr. Hüseyn Tapık bu günlərdə istehlak edilməsi lazım olan qidaları sadalayıb.

Orqanların və maddələr mübadiləsinin düzgün işləməsini və bədəndən zərərli tullantıların çıxarılmasını təmin edən su yay dövründə daha da əhəmiyyət kəsb edir. İsti havalarda tərləmə səbəbiylə maye itkisinin ola biləcəyini ifadə edən Dr. Hüseyn Tapık deyib:

"İstilik səbəbiylə artan tərlə bağlı su və mineral itkisi səbəbiylə zəiflik yaşana bilər. Bunun üçün kifayət qədər su istehlakı böyük əhəmiyyət kəsb edir. Sudan əlavə limonad kimi probiotik içkilər, bol nanəli ayran və ya tzatziki suya əlavə olaraq istehlak edilə bilər."Suya olan ehtiyacı qarşılamaqla yanaşı, immunitet sistemini gücləndirir və xəstəliklərdən qorunmağa kömək edir. Bundan əlavə, ölçülü miqdarda mineral suya üstünlük verilə bilər".

Yay aylarında orqanizmin bəzi vitaminlərə ehtiyacı artarkən, bu ehtiyac ödənilmədikdə halsızlıq və yorğunluq hissi yarana bilər. Bədənin enerji ehtiyacının təbii qidalarla qarşılana biləcəyini vurğulayan Mütəxəssis Dr. Hüseyn Tapık:

"Bu məqamda ilk növbədə mövsümi tərəvəz və meyvələrin istehlakına diqqət yetirilməlidir. Alma, qarpız, ərik, moruq, avokado kimi meyvələr istehlak edilməlidir ki, bu da böyük əhəmiyyət kəsb edən vitamin ehtiyacını qarşılamalıdır. immun sistemi üçün.Hər gün qabığı ilə bir alma yeyirsinizsə, qabığındakı quarcetin sayəsində immunitet sistemimiz güclənir.Bundan başqa yay aylarının vazkeçilməzləri olan pomidor, cəfəri, yaşıl lobya və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər. vitaminlərlə də çox zəngindir.Qoz,badam,balqabaq tumları,qanlı qarağat,quru gavalı,ərik,fındıq kimi məhsullarda olan zülal,lif,vitamin və minerallar.Orqanizmə canlılıq verir.Qeyd edək ki,bu məhsullar orqanik sertifikatlı təbii, sağlam və etibarlıdır.

Yay aylarında formada qalmaq üçün bədənin enerji ehtiyacını ödəmək çox vacibdir. Orqanizmin gündəlik enerji ehtiyacının böyük bir hissəsini dənli bitkilərdən qarşılamaq mümkündür. Buğda, yulaf, düyü, çovdar, arpa və qarğıdalı kimi məhsullar uzun müddət toxluq hissi verərək orqanizmin formada qalmasına kömək edir. Ona görə də yay aylarında onu istehlak etməməyə diqqət yetirilməlidir. Ancaq hər cəhətdən çox xüsusi bir qida olan yumurta eyni zamanda balanslı bir enerji qaynağıdır. Amma qeyd etmək lazımdır ki, yumurta təbiətdə üzən toyuq yumurtasıdır. Bundan əlavə, bal və bəkməz kimi qısa müddətdə enerjiyə çevrilən məhsullara, ölçülü şokoladlara üstünlük verilə bilər".

Aysun / Demedia.az