Qarpız və pendir birlikdə istehlak edildikdə görün nə olur!



 23:09 14.07.2023     561

İsti havalarda soyuducu təsiri ilə demək olar ki, hər kəsin süfrəsinə girən qarpız, yüngül və sulu olması ilə tez-tez məsum meyvələr arasında göstərilir.

Ancaq mütəxəssislərin fikrincə, bu belə deyil!

Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Nur Ecem Baydı Özmanın sözlərinə görə, yayda sərinləmək üçün axşam yeməyindən sonra qarpız yemək maddələr mübadiləsində yorğunluğa səbəb olur. Bu səbəbdən yay mövsümünün vazkeçilməz olan qarpız başda olmaqla digər bütün meyvələrin axşam saatlarında deyil, gündüz saatlarında istehlak edilməsinə diqqət yetirilməlidir. Gecə yeyilən meyvələr qaraciyər yağlanması və diabet kimi xəstəliklərin riskini artırır.

Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Nur Ecem Baydı Özman, qarpızın ağ hissəsi ilə bağlı, "Pulpa və bədən üçün faydalı olan çoxlu bioaktiv maddələr var. Bu səbəblə qarpızı bir şəkildə kəsərək faydasını artıra bilərsiniz. Bu dilimləmə zamanı ağ hissələrini ehtiva edir. Qarpızın ağ hissələrini turşu və ya mürəbbə edərək də istehlak edə bilərsiniz "dedi.

Qarpız tək istehlak edildikdə, qısa müddətdən sonra aclıq hissi yarada bilər. Qarpızı birlikdə istehlak edildikdə doyurucu təsiri səbəbiylə pendirlə birlikdə istehlak edə bilərsiniz. Sağlam və ideal çəkidə olan insanlar zaman-zaman 60-90 qrama uyğun gələn 2 dilim qarpız və 2-3 dilim pendirlə yemək yeyə bilərlər. Ancaq qalıcı olması üçün bundan qaçınmaq lazımdır.

Qarpız qabığında olan palçıq və toz kimi qalıqlar bıçaqla kəsmə zamanı qarpızın yeməli hissələrinə düşə bilər. Bu qalıqlardan xilas olmaq üçün qarpızı kəsməzdən əvvəl axar suyun altında yuyun. Yuma qabıq səthində xəstəliyə səbəb olan bakteriyalardan təmizlənməni təmin etməyə bilər. Ona görə də qarpızı kəsməzdən əvvəl sirkəli suda qısa müddətə isladın.

Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Nur Ecem Baydı Özman, "Qarpızın insanlar arasında yüksək sulu məsum bir meyvə olduğu düşünülsə də, şəkəri yüksək və həddindən artıq istehlak edilməsi ehtimalı yüksək olan bir dadı var" dedi. Nur Ecem Baydı Özman, xüsusilə diabet xəstələrinin 1 porsiyon yəni təxminən 200 qramı keçməməsi lazım olduğuna diqqət çəkdi.

Aysun / Demedia.az