Həm yaddaşı, həm də bədəni gücləndirir... - MÖCÜZƏVİ QARIŞIM



 22:36 14.08.2023     630

ABŞ-da aparılan araşdırmalara görə, kakao və buna bənzər qidalarda olan flavonoidlər antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində beyində yaddaş funksiyalarını gücləndirir.

Yaşlanma ilə əlaqədar fiziki və zehni geriləmə flavonoidlərlə yüngülləşdirilməyə başlayır. Kolumbiya Universitetinin araşdırması flavonoid qəbulunun yaddaşla əlaqəsini nəzərdən keçirir.

  Əksər bitkilərdə olan flavonoid birləşmənin tədqiqatda iştirak edən insanların söz ehtiyatının inkişafını və sürətli düşünmə qabiliyyətini yaxşılaşdırdığı görüldü. Tədqiqatdan uğurlu nəticələr əldə edildikdən sonra tərkibində flavonoid olan qidaların da insan həyatında təsirli rol oynadığı düşünülür.

Xüsusilə kakaonun tərkibində olan flavonoidin qocalma problemlərini azaltdığı bildirilir. Yəni kakao qocalığa görə yaddaşın azalmasının qarşısını alaraq zehni düşünmə qabiliyyətlərini sürətləndirməkdə böyük əhəmiyyət kəsb edir.

Yaşla bağlı zehni pozğunluq bir çoxları tərəfindən Alzheimer ilə səhv salına bilər. Lakin bunu təbii nəticələrin qaytarılması kimi də qiymətləndirmək olar. Bu araşdırmanın ən fundamental kəşfi flavonoid çatışmazlığı olan insanlarda təsirli olan bir həll tapmaqdır.

Alzheimer xəstəliyindən daha çox yaşa bağlı geriləmənin qarşısının alınmasında təsirli rol oynayan bu araşdırmada yüksək flavonoid mənbələrindən istifadə edilir. Araşdırmanın əhəmiyyətli adlarından biri olan Prof. Adam M. Brickman bu vəziyyəti belə izah etmişdir:

"Flavonoid səviyyəsi aşağı olan iştirakçılarda zehni inkişaf göstərir ki, flavonoidlərlə zəngin pəhriz yaşlı insanlarda idrak funksiyasını da yaxşılaşdırır."

Yaddaşı gücləndirən, zehni funksiyaları sürətləndirən və təfəkkür sürətini artıran flavonoid komponent kakaonun tərkibində boldur. Tərkibindəki yüksək miqdarda antioksidant bu faydanı iki qat artırır. Kakaonun sağlamlıq üçün bilinməyən bir çox başqa faydaları var.

Aysun / Demedia.az