1 həftə ərzində hər gün 3 ədəd xurma yesəniz orqanizmə nə olar?



 20:29 11.09.2023     859

Ramazanda iftar süfrələrindən əskik olmayan xurmalar geriyə qalan 11 ayda ağlına gəlmir. Bununla belə, saysız-hesabsız faydaları olan bu möcüzə meyvəni müəyyən aralıqlarla yemək də son dərəcə faydalıdır.

Xurma super qida sayılmasa da, olmağa namizəddir. O, sağlamlıq üçün o qədər çox fayda təmin edir ki, xurma yemək demək olar ki, zəruridir!

21 həftə ərzində gündə 3 ədəd xurma yesəniz, orqanizminizə nə olur
Şirin və faydalı olduğu üçün şəkər istəyəndə belə köməyinizə gələ biləcək bu möcüzəvi meyvənin inanılmaz təsirlərini görmək üçün 1 həftəlik müalicəni izləmək kifayətdir.

Şimali Dakota Dövlət Universitetinin professoru Julie Garden-Robinson'a görə, xurmanın tərkibində sağlam sümüklərə kömək edən "bor" var. Başqa bir araşdırma quru meyvələrdə olan fosfor, kalium, kalsium və maqnezium kimi mineralların sümüklərimizi gücləndirdiyini və osteoporoz kimi xəstəliklərlə mübarizə apardığını göstərir.

Xurma liflə son dərəcə zəngindir. Həzm sisteminin düzgün işləməsi üçün lif də lazımdır. Kifayət qədər və balanslı lif qəbulu qəbizliyin qarşısını alır və müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini dəstəkləyir. İngiltərədə aparılan bir araşdırma göstərdi ki, müntəzəm olaraq xurma istehlak edən insanların həzm sistemi onu istehlak etməyənlərə nisbətən daha yaxşı işləyir.

Xurmanın tərkibində B6 vitamini də var ki, bu da orqanizmdə beyin sağlamlığınızı yaxşılaşdıran serotonin və norepinefrin istehsal etməyə kömək edir. Serotonin əhvalınızı tənzimləsə də, norepinefrin streslə mübarizə aparır. Bu tədqiqatlar həmçinin aşağı B6 səviyyələrinin depressiya ilə əlaqəli olduğunu göstərir. Nə qədər çox B6 vitamini qəbul ediriksə, təkcə fiziki deyil, həm də zehni olaraq daha yaxşı hiss edirik.

Xurma lif, kalium, maqnezium, vitaminlər və antioksidantlarla çox zəngindir. Yorğun yuxudan oyanırsan və bütün gün yorğunluqla mübarizə aparırsansa, bunun həlli əla qəlyanaltı olan xurma ola bilər. Xurma fruktoza və qlükoza kimi şəkərlər sayəsində qalıcı enerji partlaması təmin edir.

Bir araşdırmada xurmanın trigliserid səviyyəsini azaltdığı və oksidləşdirici stressi azaltdığı qənaətinə gəldi. Bunlar həm ürək xəstəliyi, həm də aterogenez üçün risk faktorlarıdır. Üstəlik, araşdırmalara görə, xurma qan təzyiqini aşağı salan, insult və digər ürək xəstəliklərinin riskini azaldan zəngin kalium mənbəyidir.

Xurma həm də həzm sistemini və bağırsaqları zərərli bakteriyalardan qoruyur. Beləliklə, yoğun bağırsağa yayılma riskini azaldır. ABŞ-da aparılan bir araşdırma, müntəzəm olaraq xurma istehlak edən insanların kolonda xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinə mane olan faydalı bakteriyaların böyüməsini artırdığını aşkar etdi.

Aysun / Demedia.az