Əgər ət parıldayırsa, dərhal bilin ki... - DÖNƏR ALARKƏN DİQQƏT



 19:00 22.09.2023     931

Türkiyə ilə eyniləşdirilən yeməklərdən biri olan dönər qürbətçilərin təsiri ilə təkcə türklərin deyil, dünyanın hər yerindən, xüsusən də Almaniyadan diqqət çəkir.

Türkiyə haqqında xaricdə tanınan yeməklərdən biri olan 'Dönər', ləzzətli və qənaətcil mahiyyəti ilə hər kəsin vazkeçilməzliyi olmağa davam edir. Ancaq son vaxtlar dönər kababı ilə bağlı ortaya çıxan bir fakt başda İngiltərə olmaqla hər kəsi təəccübləndirib. Buna görə bir çox insanın 'döner' olaraq istehlak etdiyi şey əslində dönər olmaya bilər!

“Food Unwrapped” adlı YouTube kanalı olan ingilis aparıcı Cimmi Doherti İngiltərədəki 9 fərqli dönərxanadan 9 fərqli dönər alıb və içərisində əslində nə olduğunu öyrənmək üçün tibb alimi Pol Hankoka çatdırıb. Əksər insanlar dönər kababında yalnız quzu ətinin olmasını gözləsələr də, DNT testi bunun əksini sübut etdi. Sınaqların məqsədi dönər kababının tərkibində mal, toyuq və donuz əti, həmçinin at, eşşək və keçi ətlərinin olduğunu aşkar etmək olub. Nəticələr açıqlananda Cimmi 9 yeməkdən yalnız 1-də 100 faiz quzu DNT-si olduğunu öyrəndikdə şoka düşdü. Tibb alimi Pol Hankok deyib:

"Əslində yalnız bir dönər restoranı var ki, həqiqətən də öz işini görür. Onların əksəriyyətində toyuq var. Bir neçəsində az qala mal əti izləri var. Xoşbəxtlikdən heç bir məhsulda keçi, eşşək, at ətinə rast gəlmədik".

Peter Aston izah etdi ki, Qida Standartları Agentliyinin rəhbərliyi klassik gyro ətinin tamamilə quzu əti olmasını gözləyir. YouTube izləyiciləri nəticələrdən heyrətə gəldilər.

Yəni bu vəziyyət yalnız İngiltərəyə xasdır? Türkiyədə bir çox insanın sevə-sevə istehlak etdiyi dönər kababında da oxşar hallarla rastlaşmaq mümkündür. Bəs biz əsl və qida üçün təhlükəsiz dönər kabab yediyimizi necə başa düşə bilərik? Qida mühəndisi Hüseyn Şirin və uzun müddət dönər aşpazı işləyən Ali Özcana sual verdik

1966-cı ildən dönərçiliklə məşğul olduğunu deyən dönər ustası Ali Özcan bu peşəyə əvvəlcə qiymə dönəri etməklə başladığını, daha sonra ət dönəri adlanan yarpaq dönərinin geniş yayıldığını və 2000-ci illərdən sonra toyuq dönərinin çıxdığını bildirib. Dönərin zamanla dəyişdiyini deyən Özcan, sağlam dönərin qiymət siyasətinə diqqət yetirilməsi lazım olduğunu sözlərinə əlavə etdi.

"Bütün dadlara aiddir demirəm, amma yaxşı dönər sizə gələndə parlayır. Ət quru və kütdürsə, orada ətin keyfiyyəti özünü göstərir. Dönər gələndə ətin parıldadığını görürsünüzsə. sizdə heç bir problem yoxdur.Ancaq bu hələ də dönərin bayat olmadığını və ya bir gündür bişdiyini bildirir."Bu o demək deyil ki, əvvəlki dönər yapışmayıb. Əgər növbəti dönərə qarışdırılaraq süfrəyə verilirsə. bir gün o dönərdən qəribə bir qoxu çıxacaq.Ümumiyyətlə bunu hər kəs ayırd edə bilmir.Çox ağırlaşan və bir gün əvvəl qalan dönəri servis etmək təkrar pulpa qoxusunu verir.İni dərhal hiss edə bilərsiniz. buxardan”. - Dönər ustası Ali Özcan

Qida mühəndisi Hüseyn Şirin, gün ərzində qızdırılan ətin qalan hissələrinin günün sonunda çıxarılaraq çiy ətin üzərinə qoyulmasının və bir gün sonra yenidən satışa çıxarılmasının adi bir mənzərə olduğunu bildirdi. bu vəziyyət ciddi qida zəhərlənməsinə yol açır və əlavə etdi: "İstifadə olunan ət xarab və ya keyfiyyətsizdir." "Bunu ətin dadından və iyindən anlamaq olar. Bu ətlərin köməyinə souslu dönər kababları gəlir. Müxtəlif ədviyyat və sous qarışıqları həm qoxunu, həm dadı gizlədir, həqiqəti dərk etməyimizə mane olur”.

Aysun / Demedia.az