Daha uzun yaşamağın sirri



 21:02 27.09.2023     1045

Heç birimiz sonsuza qədər yaşamayacağıq, ancaq yediklərimizə diqqət edərək daha uzun yaşamaq öz əlimizdədir.

Həyatınızı uzatmaq və həyat keyfiyyətinizi yaxşılaşdırmaq üçün müntəzəm istehlak edildikdə sizə kömək edəcək 8 qidanı izah edirik!

Sarımsağın tərkibində olan bir çox birləşmədən 10-nun xərçənglə mübarizə apardığına dair getdikcə daha çox sübut ortaya çıxır. Sarımsaq həmçinin xərçəngə səbəb olan maddələrin parçalanmasını təşviq edən immuniteti gücləndirən birləşmələri ehtiva edir. Məsələn, sarımsağın tərkibində olan diallil kükürd orqanizmdəki kanserogenləri parçalamaq qabiliyyətinə malikdir.

Araşdırmalara görə, müntəzəm olaraq sarımsaq istehlak edən insanların mədə xərçənginə tutulma ehtimalı az yeyən və ya heç yeməyənlərə nisbətən yüzdə 50 daha çoxdur.

Yapon mətbəxinin vazgeçilmezi olan yaşıl çayın bir çox təsir edici faydaları var; Bu ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağa, qan təzyiqini tənzimləməyə, immunitet sistemini gücləndirməyə və xolesterolu azaltmağa kömək edir.

Tədqiqatlar göstərir ki, sağlamlığı gücləndirən flavonoidlərlə zəngin yaşıl çay da xərçəng riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Amerika Tibb Assosiasiyasının Jurnalında dərc edilən araşdırma nəticələri də bu sağlamlıq iddialarını dəstəklədiyi görünür.
40 mindən çox iştirakçı ilə aparılan araşdırmada gündə 3-4 stəkan yaşıl çay içənlərin ölüm riskinin 16 faiz azaldığı görülüb.

Sağlam qalmaq üçün çoxumuz yağlardan uzaq oluruq, lakin bu siyahıda zeytun yağının xüsusi yeri var.
8Daha uzun yaşamağın sirri bütün dünyada danışılır, düyü əvəzinə bunu yeyirlər

Tədqiqatlar göstərir ki, zeytun yağında antiinflamatuar və antioksidan xüsusiyyətlərə malik fenollar var ki, bu da ürək xəstəliyi və insult riskini azaltmağa kömək edir.

Zeytun yağı həm də dünyada ən sağlam pəhriz hesab edilən Aralıq dənizi pəhrizinin əsasını təşkil edir. Araşdırmalara görə, Aralıq dənizi pəhrizinə riayət edənlərin 2-3 il daha çox yaşama şansı digərlərindən 20 faiz daha yüksəkdir.

Yaponlar dünyanın ən uzunömürlü insanlarıdır. Bir çox tədqiqatçılar bunu balıqda yüksək olan pəhrizlərlə əlaqələndirirlər. Qırmızı ət əvəzinə balıq seçmək təkcə ürək xəstəlikləri kimi qırmızı ətlə əlaqəli bir çox sağlamlıq problemi riskinizi azaltmır.

Eyni zamanda qızılbalıq, skumbriya, sardina və alabalıq kimi yağlı balıqların sağlamlıq baxımından bir çox fərqli faydası var. Yağlı balıqlar immunitet sistemini gücləndirən A və D vitaminlərinin yaxşı mənbəyidir.

Onlar ürək və beyin xəstəliklərinə və insult riskinə qarşı təsirli olan Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Alimlər həmçinin balıqda olan DHA-nın (dokosaheksaenoik turşusu) Alzheimerlə mübarizənin açarı olduğunu aşkar ediblər: DHA Alzheimer xəstəliyinin inkişafını yavaşlatmaqla beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

Aysun / Demedia.az