Hazırlanması 12 il çəkir, içərisində çoxlu şəfa gizlənir...



 21:34 05.10.2023     729

Dünya mətbəxinin əvəzolunmaz maddələri arasında yer alan balzam sirkəsi 12 illik zəhmətdən sonra istehlak edilə bilər. Hazırlanması kifayət qədər çətin olan bu sirkənin bütün orqanları təmizləyəcək faydaları var.

Xüsusilə aşpazların bir çox növ salatlarda istifadə etdiyi balzam sirkəsi tünd quruluşu ilə diqqət çəkən dadlı ədviyyatdır. Güclü dadı və qoxusu ilə sirkə növləri arasında məşhurdur.

Üzümün mahiyyəti qatılaşana qədər qaynadıldıqdan sonra əldə edilən bu sirkə zamanla istehlak edilməsi lazım olan formasına çatır. Fermentasiya prosesində illər ərzində mayedən ayrılan şəkər balzam sirkəsinin əmələ gəlməsinə imkan verir.

Qədim dövrlərdə taxta çəlləklərdə satılan və istehlak edilən balzam sirkəsi indi şüşə butulkalarda satılır. Haşlanmış üzümün illər sonra yetişməsi ilə yaranan balzam sirkəsi sağlam təsirinə görə illərlə gözləməyə dəyər.

Süfrədə bir çox yeməklərə yoldaşlıq edən balzam sirkəsi nizamlı olaraq istehlak edildikdə orqanları təmizləmək gücünə malikdir. Həzm sistemini yuxarıdan aşağıya dəyişən sirkə, tərkibindəki probiyotiklər sayəsində bağırsaq sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Araşdırmalar balzam sirkəsinin qan şəkərinə müalicəvi təsir göstərdiyini ortaya qoyub. Araşdırmada, tərkibində balzam sirkəsi olan yemək qəbul etdikdən sonra qan şəkəri səviyyəsinin daha çox idarə edildiyi ifadə edildi. Qan şəkərinizi balanslaşdırmaq üçün balzam sirkəsi istifadə edə bilərsiniz.

Bu növ sirkənin tərkibindəki antimikrobiyal birləşmələr dərinin daha təmiz və parlaq görünməsində təsirli ola bilər. Sızanaqlar üçün də istifadə edilə bilər. Ancaq birbaşa üzünüzə tətbiq etsəniz, ləkələrə səbəb ola bilər.

Aysun / Demedia.az