At belində yolları keçərək daxil olurlar! - Mağaradakı şəfalı suyun sirri



 22:05 24.10.2023     823

Muşdakı Kondırman mağarasından çıxan su kəndlilər tərəfindən illərdir qatıq başlanğıcı kimi istifadə edilir.

Demedia.az xəbər verir ki, şəfalı olduğuna inanılan su ilə süd mayalandıran kəndlilər həftədə bir dəfə atla sıldırım dağları keçərək mağaradan su alırlar.

Karabəy kəndinin Qamış kəndindəki Kondırman mağarasından çıxan su illərdir ki, qatıq başlanğıcı kimi istifadə olunur. Şəfalı olduğuna inanılan su ilə süd mayalandıran kəndlilər həftədə bir dəfə atla sıldırım dağları keçərək mağaradan su alırlar.

Buradan götürülən su əvvəllər qaynadılmış südə əlavə edilir və əhatə olunur. Gecədə saxlanılan süd qatığa çevrilir. Sudan başqa maya istifadə etməyən kənd qadınları da suyun şəfalı olduğuna inanırlar.

Yolları atla keçərək mağaradan su götürən Yusuf Dəmir “Bura Kondırman mağarasıdır. Rəvayətə görə, buradan keçən karvan çox xəstə bir taciri bu mağarada tərk edib. Burada suyunu içən tacir bir müddət sonra sağlamlığına qayıdır və karvana çatır. Qarşılarında taciri görən karvan şəfa sirrini soruşur. Xəstə tacir mağaradan içdiyi sudan danışır. O gündən əcdadlarımız bu mağaradan çıxan suyu şəfa kimi qəbul etmişlər. Buradakı suyu da şəfa kimi qəbul edirik. Bu gün südü mayalamaq üçün suyumuz bitdi. Burada ayağa qalxmaq olduqca çətindir. Bu yol çox çətin yoldur, hamı onu keçə bilmir. Biz gənclər bura at belində yolları keçərək su almağa gəlirik. Biz bu sudan ancaq südü fermentləşdirmək üçün istifadə edirik. Su ilə yanaşı başqa heç bir maya istifadə etmirik. Bu su ilə mayalandırdığımız süd çox gözəl və yağlı çıxır. "O, kremi çox yaxşı saxlayır" dedi.

Mustafa Dəmir (55) adlı vətəndaş su ilə qıcqırdılan südün qatığa çevrildiyinin şahidi olduğunu ifadə edərək, “Kandırman mağarasında tapılan bu şəfalı suyu maya yerinə südə əlavə edirik və çox gözəl qatıq olur. Bu su ilə qıcqırdılan südün qatığa çevrildiyinin şəxsən şahidi olmuşam. "Bu qatıq çox zəngin və dadlıdır" dedi.

Aysun / Demedia.az