Evdə daha yaxşı qəhvə hazırlamaq üçün 5 məsləhət



 20:02 23.01.2024     867

Ölkəmizdə qəhvə dedikdə ilk ağıla “Türk Qəhvəsi” gəlsə də, xüsusilə “üçüncü nəsil” adlanan qəhvəxanalarla fərqli paxlalar və dəmləmə üsulları getdikcə populyarlaşır.

Demedia.azxəbər verir ki, filtrli qəhvə maşınları artıq evlərdə standart halına gəlsə də, latte və espresso və “kapsül qəhvələri” kimi müxtəlif hazırlama üsullarını avtomatlaşdıran maşınlar sürətlə geniş yayılmaqdadır.

Təbii ki, bunlardan başqa French press, moka pot, Aeropress, Chemex, V60 və bir çox başqa növ əl üsulları qəhvə həvəskarlarının seçimi olmağa davam edir. Əlbəttə ki, sadə bir fransız presi, çox mürəkkəb bir espresso maşını və layiqli bir dəyirmana sahib olmaq arasında böyük fərq var. Bundan əlavə, içdiyiniz qəhvənin qovrulması, təzəliyi, paxlasının mənşəyi, tək paxla və ya müxtəlif paxlaların qarışığı (qarışığı) olması da böyük əhəmiyyət kəsb edir.

Hansı üsulu hazırlamağınızdan asılı olmayaraq, əsl qəhvə həvəskarısınızsa, bu üsullarda ümumiyyətlə bir məqsədiniz var: Əlinizdəki qəhvənin ətirini ən balanslı şəkildə əldə etmək.

Bu məqsədlə qəhvənizi hazırlayarkən diqqət etməli olduğunuz bir neçə addım var. Bu addımları avtomatik maşında və ya digər dəmləmə üsullarında istifadə etməklə, daha aromatik və zəngin qəhvə təcrübəsi əldə etmək mümkündür. Daha yaxşı qəhvə üçün 5 məsləhət:

1. Nə olursa olsun, qəhvənizi təzə saxlayın!
Qəhvənizin ən yaxşı dadını təmin etmək üçün ilk qayda təzə qovrulmuş qəhvə almaqdır. Sizcə Kurukahveci Mehmet Əfəndinin Eminönüdəki mağazası niyə bu qədər məşhurdur?

Qəhvə əlinizə çatmazdan əvvəl (istər paxla, istərsə də üyüdülmüş) oksigen, rütubət, temperatur və işığa məruz qalması onun ətirinin azalmasına səbəb olur. Təbii ki, qəhvənizi qovrulmuş halda və ya 3-5 gündən sonra hazırlamaq arasında aromada fərq var. Bu fərqi “ getdikcə pisləşir” kimi ümumiləşdirmək düzgün deyil. Qəhvənizi mümkün qədər təzə almaq və zövqünüzə uyğun vaxtda istehlak etmək ideal olardı. Fərqli gözləmə müddətləri aromaya müxtəlif yollarla təsir edə bilər. Beləliklə, təcrübə edə və sizə ən uyğun olanı tapa bilərsiniz.

Ancaq marketlərdə satılan vakuum torbalardakı qəhvələrin istehlakında aroma baxımından heç bir problem yoxdur. Təbii ki, onlar da qəhvə kimi dad verəcəklər. Bununla belə, aylardır rəfdə oturan qəhvə ilə təzə qovrulmuş qəhvə arasında ətir fərqi kifayət qədər nəzərə çarpır. Bu növ qəhvə ilə edə biləcəyiniz ən yaxşı şey onun nə vaxt qovrulduğunu yoxlamaqdır. Qəhvəniz həftələr və ya hətta aylar əvvəl qovrulubsa, daha yaxın qovurma tarixi olan bir paket almaq daha məntiqli olardı.

2. Lobyaları özünüz doğrayın
Gedib 500 qram kofe dəmləyib evə gəldin. İlk gün çox zəngin ətirli qəhvənizi sevinclə içirsiniz. Amma bu nədir? Bir həftə keçdikdən sonra ilk günün ətrindən əsər-əlamət qalmayıb. Səbəb aydındır: üyüdülmüş qəhvə ətrini daha tez itirir. Buna görə də, tez-tez qəhvə içənsinizsə, yaxşı bir qəhvə dəyirmanına investisiya etməyin mənası var. Təbii ki, onu da deyək ki, öğütücü ilə öğütücü arasında fərq var. Sadə dəyirmanlar qəhvəni eyni ölçüdə bərabər şəkildə azalda bilməz. Yüksək səviyyəli məhsullarda, qəhvəniz bərabər şəkildə üyüdüldüyü üçün, mümkün qədər çox ləzzət ala bilərsiniz. Əlbəttə ki, işləri asanlaşdırmaq üçün artıq öğütücü olan avtomatik maşın da əldə edə bilərsiniz.

Amma necə dəmlədiyinizdən asılı olmayaraq, qəhvənizi təzə qovrulmuş paxla kimi almaq və içmək istədiyiniz miqdarı hazırlamadan əvvəl üyütmək aromaya və dolayısıyla təcrübənizə ən çox təsir edən məqamlardan biridir. Mümkünsə, evdə uzun müddət gözləmədən təzə qovrulmuş qəhvə dənələrini daha az miqdarda və daha tez-tez istifadə edə bilərsiniz. Öğütücüyə sərmayə qoymaqda maraqlı olmasanız belə, təzə qovrulmuş lobya az miqdarda almaq və qısa müddətdə istehlak etmək məntiqli bir seçim ola bilər.

3. Qəhvə ilə səxavətli olun
İlk iki məqamı başa düşdünüz və qəhvənizi buna uyğun hazırladınız. Dəmləmək vaxtıdır. İndiki iqtisadi şəraitdə bu növ qəhvə istehlakı bir az lüks görünür, yalan yoxdur. Buna görə də, istəmədən də olsa, xərclədiyiniz qəhvə miqdarını az saxlaya bilərsiniz. Bununla belə, bu o deməkdir ki, qəhvənizin aroması çox aşağı olacaq.

Ümumiyyətlə, 1/16 nisbətinin istifadəsi kifayət ola bilər. Başqa sözlə desək, 1 hissə qəhvə üçün 16 hissə su istifadə etmək ideal bir aroma əldə etmək üçün uyğundur. Təbii ki, burada bir az daha çox su istifadə etmək məntiqli ola bilər. Çünki dəmlənmə zamanı istifadə olunan suyun bir hissəsi buxarlanır.

4. Düzgün temperaturda süzülmüş sudan istifadə edin
Ümumi fikir qəhvənizi 90°C ilə 95°C arasında qızdırılan su ilə dəmləməkdir. Təbii ki, qəhvə ustası Ceyms Hoffmann fikrincə, 92°C-dən 100°C-dək açıq qızardılmış kofeləri, tünd qovrulmuş qəhvələri isə 80°C-dən 85°C-dək dəmləmək daha idealdır. Çünki suyun temperaturu artdıqca qəhvə acı olur.

Əlbəttə ki, həssas bir termometr olmadan suyunuzun temperaturunu necə ölçə biləcəyiniz aydın deyil. Bəzi avtomatik maşınların lazımi temperaturda qəhvə dəmləməsi də mümkündür. Ancaq bunlar olduqca bahalı həllərdir. Özünüz edə biləcəyiniz dəmləmə üsulu daha yüngül qovrulmuş qəhvə almaq, suyu qaynatmaq və sonra tökməzdən əvvəl 15-30 saniyə gözləməkdir.

Suyun temperaturu ilə yanaşı keyfiyyəti də çox önəmlidir. Axı içdiyiniz qəhvənin yalnız 1/16-sı qəhvədir. Qalan sudur. Burada tövsiyə edə biləcəyimiz üsul, qəhvənizdə istifadə edəcəyiniz suyu krandan doldurmaq yerinə içməli su istifadə etməkdir. Əslində, əgər əlinizdə süzülmüş küp varsa, siz də içməli suyunuzu bu filtrdən keçirə bilərsiniz.

5. Qəhvənizi düzgün vaxtda dəmləyin
Bilirik ki, avtomatik maşınınız varsa, dəmləmə müddətinə çox müdaxilə edə bilməzsiniz. Təbii ki, bəzi maşınlarda qəhvənin aromasını təyin etmək imkanı da var. Bu, dəmləmə müddətini uzadır və qısaldır. Bununla belə, əgər siz qəhvəyə su əlavə edərək dəmləyirsinizsə, buna pour-over deyilir (bu, french press və ya V60 kimi üsullara da aiddir), dəmləmə vaxtınızı 3-4 dəqiqə arasında saxlamaq maksimum nəticə əldə etməyinizi təmin edəcək. aroma. Daha az müddətə dəmlənən qəhvələr aromadan məhrum olacaq, uzun müddət dəmlənənlər isə qəhvənizə "arzuolunmaz" ətir qatacaq.

“Qaz boynu” tipli çaydanla suyu daha az və nazik şəkildə daha uzun müddətə tökməklə daha zəngin ətir əldə etmək mümkündür. Şəkil: Getty Images
Beləliklə, dəmləmə vaxtınızı necə müəyyənləşdirirsiniz? Çünki dəmləmə müddəti qəhvənizin üyüdülməsindən asılı olaraq dəyişir. Burada sadə qayda belədir: nə qədər incə üyüdsəniz, suyun qəhvədən keçməsi bir o qədər çox vaxt aparacaq. Kobud üyüdərkən su daha asan keçir.

Təbii ki, suyunuzu yavaş-yavaş və daha incə tökmək mümkündür. Bunun üçün xüsusi hazırlanmış “qaz boynu” deyilən çaydanlar var. Belə bir sərmayə ilə siz qəhvənizə son və heyrətamiz toxunuşu verə bilərsiniz.

Qeyd etdiyimiz bu 5 məqama diqqət yetirsəniz, sadəcə evdə hazırlasanız belə, qəhvə təcrübənizi maksimuma çatdırmaq çox asandır!

Aysun / Demedia.az