Sosial mediada "qızdırılmış düyü" panikası: Bu təhlükəlidirmi?



 19:00 07.02.2024     520

Çoxumuz yəqin ki, qida zəhərlənməsi keçirmişik və bir daha belə bir şey yaşamaq istəmirik. Görünür, internet dünyasının bu vəziyyətdən qaçmaq üçün yeni strategiyası var: Heç vaxt yenidən qızdırılmış düyü yeməyin.

Demedia.az xəbər verir ki, əgər onu qaçırdınızsa, gəlin ümumiləşdirək: "Tibb tələbəsi olmaq, bir daha düyünü yenidən dincliklə qızdıra bilməmək deməkdir" deyə tibb fakültəsinin ikinci kurs tələbəsi Janny Garcia özünün mikrodalğalı sobada düyü bişirdiyi viral TikTok videosunun altında yazdı.

Food52 resept saytının hesabı tərəfindən hazırlanan başqa bir TikTok videosunda qida redaktoru Em Ziemski bu növ qida zəhərlənməsinin çox ciddi nəticələrə səbəb ola biləcəyini bildirdi və əlavə etdi: “Xəstəxana işçiləri bunun indiyə qədər gördükləri ən pis qida zəhərlənməsi hadisələrindən biri olduğunu deyirlər. görüldü.”

Görünür, qızdırılan düyü sürətlə “qara siyahı”ya doğru gedir, çünki X istifadəçiləri Em-in şərhlərinə öz hekayələrini əlavə edirlər.

Yəni həqiqətən bu qədər təhlükəlidirmi? Qida təhlükəsizliyi mütəxəssislərinə müraciət etdik.

Yenidən qızdırılan düyü sizi necə xəstələndirə bilər?
Adətən yenidən qızdırılan düyüdən yaranan qida zəhərlənməsinə Bacillus Cereus və ya B.cereus adlı bakteriya səbəb olur. Bu bakteriya isti və nəmli mühitdə toksinlər ifraz edir.

Florida Universitetinin Qida Elmləri və Qidalanma Departamentinin professoru Keith Schneider Mashable-a açıqlamasında "Bacillus cereus bakteriya dünyasında unikaldır" dedi. "Bu, bir neçə spora yaradan bakteriyalardan biridir" deyir. Və bu vacibdir: İstilik qidada olan əksər bakteriyaları öldürəcək, lakin B. cereus sporları istiliyə davamlıdır, Schneider deyir.

ABŞ Qida və Dərman İdarəsi FDA-ya görə, B. Cereus 4 ilə 48 ° C arasında böyüyür. Bakteriyalar yeməyinizi koloniyalaşdırdıqdan sonra bu sporlardan xilas olmaq çox çətin olur.

B. cereus bakteriyası laboratoriya mühitində yetişdirilir. Kredit: Smith Collection / Gado / Getty Images
"Bu bakteriyaların istiliyə davamlı endosporlarının yemək uzun müddət ərzində tədricən soyuduqda bişirildikdə sağ qalması və çoxalmağa başlaması riski yüksəkdir" dedi Kalmia Kniel, professor və Qida Elmləri Departamentinin sədr müavini. Delaver Universiteti.

Bəs bu vəziyyətin qarşısını necə ala bilərik?
Xoşbəxtlikdən, sporlarının davamlılığına baxmayaraq, B. cereus tərəfindən zəhərlənmək bizim qismətimiz deyil. Schneider bir neçə sadə addımın atılacağını, birincisinin düyünü düzgün bişirmək olduğunu söyləyir və əlavə edir: “Onu iki saatdan çox piştaxtada qoymayın. Otaq temperaturunda ilıq düyü buraxmaq B. cereus bakteriyasına qidaya daxil olmaq və özünü qurmağa başlamaq imkanı verir”.

Onu tezgahın üstündə iki saatdan çox qoymayın.

Eyni şəkildə, Kniel, düyünün birbaşa və ya bişdikdən dərhal sonra soyuducuya qoyularaq 'tez soyudulması' lazım olduğunu vurğulayır, çünki bu, bakteriyaların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Shneider qeyd edir ki, B. cereus ilə çirklənmənin qarşısını almağın başqa bir yolu düyünün daha turşulu olmasıdır. B. cereus nə soyuqda çoxalır, nə də turşulu qidaları işğal edə bilər. Suşi düyüsinə sirkə əlavə etmək buna nail olmaq üçün bir yoldur. Shneider əlavə edir ki, otaq temperaturunda saxlanılan düzgün hazırlanmamış suşi düyü çiy balıqdan daha çox qida təhlükəsizliyi təhlükəsi yarada bilər.

B. cereus-dan qida zəhərlənməsi nə dərəcədə ciddidir?
Əgər B. cereus bütün səylərinizə baxmayaraq sizi xəstələndiribsə, bilmək yaxşı olar ki, qida zəhərlənməsinin iki əsas növü var: qusmaya səbəb olan qusdurucu tip və ishala səbəb olan digər növ. Kniel qeyd edir ki, qusdurma növü qidalardakı sporların istehlakı, ishal tipi isə adətən B.cereusun nazik bağırsaqda çoxalması nəticəsində əmələ gəlir.

Miçiqan Dövlət Universitetinin Qida Elmləri və İnsan Qidalanması üzrə professoru Elliot Ryser Mashable-a bildirib ki, çox narahat olmamalısan (hansı gərginliyə malik olmağınızdan asılı olmayaraq). Çünki B.cereus qida zəhərlənməsi səbəbindən ölüm çox nadir haldır. Bununla belə, hamilələr, körpələr, yaşlılar və immun sistemi zəif olan insanlar B. cereus zəhərlənməsinə daha həssasdırlar.

Məlumatlara baxsaq; ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət Mərkəzinin (CDC) məlumatına görə, 2000-2008-ci illər arasında bildirilən 63 min B. cereus qida zəhərlənməsi hadisəsindən yalnız 20-si xəstəxanaya yerləşdirilib və ölüm olmayıb. Çində B. cereus-u araşdıran 2023-cü il araşdırması 2000-dən çox xəstəxanaya yerləşdirildiyini və 2010-2020-ci illər arasında beş ölümü sənədləşdirdi.

Kniel xəstələndiyiniz zaman bol su içməyi tövsiyə edir. Qidalarınızı düzgün saxlasanız, B. cereus ilə məşğul olmayacağınızı vurğulayan Ryser əlavə edir: "Yalnız diqqətli olun".

Beləliklə, düyü bişirməzdən əvvəl yumaq lazımdır? Aşpazlar nə deyir, elm nə deyir? Əgər maraqlanırsınızsa, mövzu ilə bağlı bu məqaləni oxumağınızı tövsiyə edirik.

Aysun / Demedia.az