Alkoqol bağırsaqlara necə təsir edir?



 19:29 07.02.2024     648

Alkoqolun bədənə təsiri illərdir müxtəlif ixtisaslardan olan müxtəlif həkimlər tərəfindən müzakirə edilmişdir.

Demedia.az xəbər verir ki, bəs spirt bağırsaqlarınızda yaşayan trilyonlarla mikroblara nə edir? ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutunda alkoqol istifadəsi və asılılığı ilə bağlı araşdırmalar aparan Dr. Lorenzo Leggio mikrobiomiya elmindən öyrəşdiyimiz kimi "Bilmədiyimiz çox şey var" deyir.

Sadə dillə desək, aydındır ki, “xoşbəxt mikroblar” yaxşı həzm sistemi, immun funksiyası və bağırsaq sağlamlığı üçün vacibdir. Alimlər içkinin bağırsağa necə təsir etdiyini araşdırmağa başlayanda, həddindən artıq dozanın bəzi “bədbəxt nəticələrə” səbəb ola biləcəyini aşkar edirlər.

Həddindən artıq içmək mikrobiomunuza necə təsir edir?
San Dieqo, Kaliforniya Universitetindən qastroenteroloq Dr. Alkoqol və mikrobioma ilə bağlı mövcud araşdırmalara istinad edərək, Cynthia Hsu vurğulayır ki, alkoqoldan istifadə pozğunluğu (problemli içkini idarə edə və ya dayandıra bilməmək) olan insanların bağırsaqlarında çox vaxt "yaxşı" və "pis" bakteriyalar arasında balansızlıq olur.

Dr. Hsu, bunun "dysbiosis" adlandığını və bu vəziyyətdən əziyyət çəkən şəxslərin daha sağlam mikrobiota olanlara nisbətən daha çox xəstəlik və infeksiya ilə əlaqəli olduğunu bildirir.

Bundan əlavə, Dr. Lorenzo Leggio vurğulayır ki, həddindən artıq spirt istehlak edən dysbiosis xəstələri "daha sızan" və ya daha keçirici bağırsaq astarlarına sahib ola bilər. Sağlam bağırsaq selikli qişası bağırsağın selikli qişası (mikroblar, qida və potensial zərərli toksinlərlə dolu) və bədənin qalan hissəsi arasında maneə rolunu oynayır.

Dr. Hsu vurğulayır ki, burada da onlar qaraciyərdə iltihaba və zədələnməyə səbəb ola bilər.

Virginia Commonwealth Universiteti və Richmond VA Tibb Mərkəzinin hepatoloqu Dr. Jasmohan Bajaj deyir ki, ilkin araşdırmalar qeyri-sağlam bağırsağın hətta alkoqol istəyinə səbəb ola biləcəyini göstərir.

Məsələn, 2023-cü ildə aparılan bir araşdırmada tədqiqatçılar alkoqoldan istifadə pozuqluğu olmayan 18-25 yaş arası 71 insanın mikrobiomlarına baxıblar. Binge içməyi daha tez-tez bildirənlər, daha çox spirt istəkləri ilə əlaqəli mikrobiomda dəyişikliklər göstərdilər. Bu tədqiqat həm də içki içmənin iltihabın daha çox qan markerləri ilə əlaqəli olduğunu aşkar edən əvvəlki tədqiqatlara əlavə edir.

Ancaq bu araşdırmaların heç biri spirtin insanlarda disbioza səbəb olduğunu sübut etmir. Heyvan tədqiqatlarında şəkil daha aydın görünür, lakin insan tədqiqatlarında tədqiqatçılar üçün pəhriz və digər sağlamlıq vəziyyəti kimi faktorlara nəzarət etmək daha çətindir.

Bəs az içənlər necə?
ABŞ-da federal qaydalar "az içmə" və ya rəsmi mənbələrdə deyildiyi kimi, "orta dərəcədə spirt istehlakı"nı kişilər üçün "gündə iki içki" və qadınlar üçün "gündə bir içki" dən çox olmamaq kimi müəyyən edir. ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutunda klinik bioinformatika sahəsində tədqiqatlarını davam etdirən alim Dr. Jennifer Barb, yuxarıda qeyd olunan miqdarda spirt istehlakının bağırsaq mikrobiomuna necə təsir etdiyinə dair çox az araşdırma olduğunu bildirir.

Heç vaxt içməyənlərlə müqayisədə elm adamları az və orta dərəcədə spirtli içki içənlərin daha müxtəlif bağırsaq mikrobiomlarına malik olduğunu, bu xüsusiyyət çox vaxt sağlam bağırsaqla əlaqələndirilir. Dr. Barb bunun digər pəhriz və ya həyat tərzi faktorları ilə əlaqəli ola biləcəyini və ya spirtli içkilərdəki bir şeyin mikrobioma üçün faydalı ola biləcəyini, lakin çox güman ki, etanol olmadığını söyləyir.

Məsələn, 2020-ci ildə Böyük Britaniyada gündə iki və ya daha az içki qəbul edən 916 qadın üzərində aparılan araşdırmada tədqiqatçılar qırmızı və ya ağ şərab içənlərin içməyənlərə nisbətən daha çox bağırsaq mikrob müxtəlifliyinə malik olduğunu aşkar ediblər. Pivə və ya içki və ya daha yüksək spirtli içkilərdə belə bir əlaqə tapılmadı. Tədqiqatçılar, qırmızı şərablarda yüksək konsentrasiyalarda olan üzüm qabığında olan birləşmələrin, polifenolların nəticələri izah edə biləcəyini irəli sürdülər.

İrlandiyadakı Cork Universitet Kollecində mikrobiomu tədqiq edən nevroloq John Cryan deyir ki, polifenolları tapmaq üçün spirt lazım deyil; Polifenollar həmçinin üzümdə, bir çox digər meyvə və tərəvəzlərdə, həmçinin bir çox göyərti, qəhvə və çayda olur.

Ümumiyyətlə, müxtəlif bitki mənşəli qidaların və qatıq, kombucha və kimçi kimi fermentləşdirilmiş qidaların istehlakı da mikrobiom müxtəlifliyini artıra bilər.

Aysun / Demedia.az