Niyə bəzi kofe satan yerlər öz fincanınızı gətirməyə icazə vermir?



 20:02 07.02.2024     557

ABŞ və Kanadada Starbucks bu yaxınlarda müştərilərə proqram vasitəsilə sifariş verərkən və mağazada öz təkrar istifadə edilə bilən fincanlarından istifadə etməyə icazə verməyə başladı; Bu, qəhvə nəhənginə birdəfəlik fincanlardan tullantıları azaltmağa kömək etmək məqsədi daşıyan bir addım idi.

Demedia.az xəbər verir ki,  şirkət deyir ki, bu dəyişiklik onu istənilən sifariş üçün təkrar istifadə edilə bilən əşyaları qəbul edən ilk milli qəhvə zəncirinə çevirir.

Bəzi markaların termos fincanlarının bu günlərdə nə qədər populyar olduğunu nəzərə alsaq (məsələn, insanların ABŞ-da almaq üçün bir-birini əzdiyi nəhəng Stanley termosları) təbii ki, ağlıma bir sual gəlir. Nə üçün daha çox qəhvə mağazası təmiz tullantı və xərclərdən başqa bir şey olmayan birdəfəlik istifadəlik fincanlara alternativ təklif etmir?

Əslində, qəhvə zəncirlərinin məntiqi səbəbləri var. Məsələn, şirkətlərin gigiyena ilə bağlı narahatlıqları birinci yerdədir. Xüsusilə pandemiya prosesinin təsiri ilə təkrar istifadə edilə bilən qablar və bu qabların necə təmizləndiyi/təmizləndiyi qida və içki sənayesində narahatlıq yaradıb.

Pandemiyanın əvvəlində Starbucks da daxil olmaqla bir çox yer müvəqqəti olaraq təkrar istifadə edilə bilən məhsulları qəbul etməyi dayandırdı; 125-dən çox tibb işçisi birdəfəlik qabların istifadəsini dəstəkləyən məktub imzalayıb.

Pandemiya zamanı mütəxəssislər birdəfəlik qablardan istifadə etməyi tövsiyə ediblər.
Bəzi araşdırmalara istinad edən məktubda təkrar istifadə edilə bilən fincanların yalnız əsas və düzgün gigiyena qaydalarına əməl olunduğu müddətcə təhlükəsiz ola biləcəyi qeyd edilib. Lakin o vaxtdan bəri bir çox pandemiya məhdudiyyətləri aradan qaldırılsa da, təkrar istifadə oluna bilən fincanınızı istənilən kafeyə gətirə biləcəyinizə heç bir zəmanət yoxdur və o, doldurulacaq...

Şimali Karolina Dövlət Universitetinin Kənd Təsərrüfatı və Humanitar Elmlər Departamentinin rəhbəri Dr. Benjamin Chapman dedi: “Bunun səbəbi kimi qida təhlükəsizliyi irəli sürülüb, lakin risk nöqteyi-nəzərindən bu, inandırıcı səbəb deyil. "Risklər həqiqətən aşağıdır" deyir.

Yenidən istifadə edilə bilən fincanların təmizlənməsi məsələsi...
Dr. Çapman deyir ki, yemək və içki müəssisələri, o cümlədən qəhvəxanalar, təkrar istifadə oluna bilən əşyaların təmiz olduğundan əmin olmaq üçün uzun müddətdir müzakirələr aparırlar.

Yenidən istifadə oluna bilən stəkanda vəziyyət şirkətin nəzarətindən kənardadır və kiminsə fincana nə qoyduğunu əvvəlcədən bilə bilmirlər.

Yerli və ya əyalət qaydalarına görə, ABŞ-ın bəzi ərazilərindəki restoranlar və kafelər təkrar istifadə edilə bilən əşyalar təqdim etməyə bilər. Bununla belə, Dr. Chapman bizə xatırladır ki, ABŞ-da federal qida qanunu təkrar istifadə edilə bilən məhsullarla bağlı bir çox spesifik parametrləri ehtiva etmir, yəni qaydalar yerə görə dəyişə bilər.

Yerli qanunlar buna icazə versə və müştərilər təmiz olduğunu dedikləri fincanlarla görünsələr belə, bəzi şirkətlər təkrar istifadə edilə bilən fincan kimisə xəstələndirərsə, məsuliyyətə cəlb oluna biləcəklərindən narahat ola bilərlər:

Əslində, ən böyük narahatlıq, sənaye üzvlərinin bir fincana gəldikdə nəzarət edə bilməyəcəyi bir şeyi təmizləmək və təmizləmək üçün nə qədər rahat olduqlarıdır.

Pərakəndə satıcılar paketə daxil olan birdəfəlik stəkanlarla təmizliyə daha çox əmin ola bilərlər. Standart birdəfəlik fincanlardan fərqli olaraq, şəxsi fincanlar bütün forma və ölçülərdə olur. Bəzilərinin hərtərəfli təmizlənməsini çətinləşdirən çıxıntılar və ya digər xüsusiyyətlər ola bilər. Məsələ əslində məsuliyyətdir.

Aysun / Demedia.az