Arvadı sevdiyi üçün əkib, bəziləri hətta yarpaqlarını qaynadıb içirlər



 19:00 27.03.2024     740

Mustafa Uysal 1965-ci ildə Samsunda anadan olub. Anası evdar qadın, atası hərbçi olan Mustafanın özündən böyük bacısı var idi.

Demedia.az xəbər verir ki, atasının peşəsinə görə daim şəhər dəyişmək məcburiyyətində qalan Mustafa ibtidai məktəbi Əskişəhərdə, orta məktəbi və liseyi İstanbulda bitirərək universitet üçün Ankaraya gedib. Gənc Qazi Universitetinin Biznesin idarə edilməsi fakültəsini bitirib və ehtiyatda olan zabit kimi hərbi xidmətini başa vurduqdan dərhal sonra iş həyatına başlayıb. 1988-ci ildə Antalyanın Alanya rayonuna gələrək oteldə işləməyə başlayıb. Bununla belə, Mustafanın həyatında ən böyük dəyişiklik 2012-ci ildə həyatının sevgisi Thai Thipphawan ilə tanış olub evlənməsi olacaq.

“Mən səyahət etməyi, görməyi və yeni yerlər kəşf etməyi sevən biriyəm. İndiyə qədər 7 ölkədə olmuşam. Bunlardan biri də Tailand idi. Bu ölkəyə daha çox getdim, çünki onu çox sevirdim. Çünki onlar həm simpatikdirlər, həm də fərqli xasiyyətlərə malikdirlər. Bu ölkəyə olan marağım mənə Antalyada taylandlı həyat yoldaşımla görüşməyə imkan verdi. Biz tanış olandan az sonra evləndik. Müxtəlif ölkələrdən olsaq da, çox xoşbəxt bir evliliyimiz oldu. Ancaq 2020-ci ildə baş verən Covid-19 pandemiyası bütün insanlar kimi bizi də evdə qapadı. Həyat yoldaşım və mən komendant saatlarını daha asan keçirmək üçün nə edə biləcəyimizi düşündük. Kiçik bir torpaq sahəsi icarəyə götürmək fikrimizə gəldik. Biz dərhal kiçik bir konteyner aldıq və bağçada bağlamaq qərarına gəldik.

Ancaq bu vəziyyət, pandemiya, Mustafa və Taylandlı həyat yoldaşı üçün gözlədiklərindən daha yaxşı olan yeni bir iş fürsəti olardı. Kənd təsərrüfatı ilə məşğul olmağa hobbi kimi başlayan cütlüyün sosial şəbəkələrdəki paylaşımları bu gün onları heç ağlına da gəlməyən səviyyəyə çatdırıb. Mustafa 200 kvadratmetr sahədə həyat yoldaşının sevimli papaya bitkisini əkməklə başlayıb. Taylandlıların papayanı çox sevdiyini ifadə edən Mustafa, “İlk aldığımız məhsulları özümüz istehlak etdik. Ancaq həyat yoldaşımın Taylandlı dostları və Türkiyədə çalışan Uzaq Şərqlilər bu zavodu bizdə istehsal etdiyimizi biləndə tələbat artdı. Bu, bizə 1,5 dekar ərazini icarəyə götürməyə və papayanı kommersiya səviyyəsinə qədər genişləndirməyə imkan verdi.

Taylandlıların papayanı meyvə kimi deyil, salat olaraq istehlak etdiklərini izah edən Mustafa Uysal əlavə edib: “Yetdiyimiz papayada sarıya rast gəlməyəcəksiniz, saralacaq qədər gözlətmirik. Çünki taylılar məhsulu bir az böyüməyə başlayan kimi, yəni yaşıl olanda alırlar. Türkiyənin bütün bölgələrinə həftədə 300-350 kiloqram; Bolqarıstan, İraq, Gürcüstan kimi ölkələrə də həftədə 100-150 kilo papaya göndəririk. Biz hobbi kimi başladıq və istehsalımızın bu ölçüyə çatacağını gözləmirdik. Pandemiyadan sonra bir şirkətdə maliyyə meneceri kimi işləməyə başladım. Həyat yoldaşım tamamilə papaya biznesi ilə məşğuldur. Boş vaxtlarımda ona kömək edirəm.

Papaya 12 ay meyvə verir. Bir ağacdan ildə 60 kiloqram məhsul alırıq. Qış onların yuxu vaxtı olduğundan məhsul azalır. Günəşi görəndə dərhal yetişirlər. Məhsullarımızın 90 faizini Tailandlılar, qalan hissəsini isə Filippin, İndoneziya, Koreya və Vyetnam vətəndaşları alır. Bizim türk müştərimiz yoxdur. Çünki bizdə papayanı həmişə meyvə (sitron) kimi təqdim ediblər. İnsanlar sarı papayanı yeyəndə birbaşa qovun dadacaqlarını düşünürdülər. Bununla belə, daha çox şirin balqabağa bənzəyirdi. Ona görə də türklərin zövqünə uyğun gəlmirdi. Ancaq Taylandlılar bizim satdığımız papayanı turp kimi tərəvəz kimi istifadə edirlər. İçinə müxtəlif maddələr qoyurlar. Onlar salatı əsas yemək kimi qəbul edirlər. Yaşıl papayadan desert hazırlayırlar”.

Aysun / Demedia.az