Krımdan gəldi və bütün Türkiyəyə yayıldı - Bir desertdən daha çox...
Təqvimlər 1850-ci illəri göstərirdi. Osmanlı-Rus müharibəsi gedəndə Abdullah Əfəndi adlı bir gənc Krımdan İstanbula gəlir.
Demedia.az xəbər verir ki, Abdullah Əfəndinin yolu Topqapı sarayında gullaç tökən ustad Bəkir Əfəndi ilə kəsişdi. Bəkir Əfəndi bütün bildiyini Abdullah Əfəndiyə vəsiyyət edərək bu həyatdan getdi. Uğurlu Güllaç ustası olan Abdullah Əfəndi 'Saray Güllaç ustası' ünvanını aldı. Dövrün iqtisadi şəraitinə görə xalqa asan çatmayan bu desert o illərdə sarayda çox məşhur idi.
Osmanlı saray mətbəxinin adət və ənənələri zaman keçdikcə xalq tərəfindən sınandığı üçün 'güllü kül', yəni gullaç xalq tərəfindən çox axtarılan və üstünlük verilən bir desert oldu. Abdulla əfəndi sehrli əllərindən düzəltdiyi top gülləsini əvvəlcə İstanbullulara, sonra isə ətraf vilayətlərə tanıtdı. İndi imperiyanın bütün guşələri onun desertindən xəbərdar idi.
Abdullah Əfəndi 1900-cü ildə “Uncu Abdullah” adlı ilk dükanını açır. Başlanğıcda hər şey çox yaxşı gedirdi, lakin dövrün siyasi təlatümləri bəstəkar olan Abdulla Əfəndiyə də təsir etdi. Birinci Dünya Müharibəsi başladı. Xalqı orduya dəstək olmağa dəvət edən Mustafa Kamal Paşanın Təkalif-i Milliyə əmrlərinə əməl edən Abdullah Əfəndi dəyirmanını, atlarını, Güllaç üçün lazım olan bütün un və materialları Qurtuluş Savaşına bağışladı. Hədiyyə etdiyi yeganə şey malları deyildi. Üç oğlu olan Abdulla Əfəndi bu müharibədə hər iki oğlunu itirdi. Onunla yalnız kiçik oğlu Saffet və həyat yoldaşı Haşime Xanım qalıb. Oğlu Saffetlə çiyin-çiyinə dayanan Abdulla Əfəndi bütün bildiklərini oğluna köçürdü və 1927-ci ildə vəfat etdi.
Aysun / Demedia.az