Sirkəli suda tərəvəz və meyvə saxlayanlar bir daha düşünsünlər!
Tərəvəz və meyvələrimizi pestisidlərdən, mikroblardan təmizləmək üçün sirkəli suda gözləyirik. Bu günə qədər çox istifadə edilən bu üsul əslində yanlışdır...
Demedia.az xəbər verir ki, tərəvəz və meyvələri daim sirkəli suda isladırıq ki, bu gün çox istifadə olunan pestisidlər sağlamlığımıza zərər verməsin. Yeməyi sirkəli suda saxlamağın mikrobları təmizlədiyini və çıxardığını düşünsək də, əslində yanlışdır.
Qədim dövrlərdən bəri üstünlük verilən bu üsul, əslində qidalardakı bakteriya, virus və zərərvericilərin zərərli təsirlərini aradan qaldırmaq üçün istifadə edilən kənd təsərrüfatı dərmanlarında olan pestisidləri təmizləmir.
Tədqiqatlar göstərdi ki, yeməkləri sirkəli suda islatmaq pestisidlərin çoxunu aradan qaldırmasa da, mikroorqanizm yükü azalır.
Bu onu göstərir ki, sirkəli su mikrob çirklənməsini azaltmaq qabiliyyətinə malikdir və beləliklə, tərəvəz və meyvələri daha gigiyenik edir.
Bununla belə, pestisid qalıqlarını tamamilə təmizləmək üçün daha təsirli üsullardan istifadə edilməlidir.
Bu nöqtədə soda ən təsirli üsuldur. Buna görə də tərəvəz və meyvələri yuyarkən qazlı su kimi daha güclü təmizləyicilərin seçilməsi tövsiyə oluna bilər.
1 litr suya 1 xörək qaşığı soda əlavə edib ən az 15 dəqiqə saxlamaq və sonra bol su ilə yaxalamaq pestisid qalıqlarını təmizləmək üçün çox təsirli bir üsuldur. İstəyirsinizsə, qazlı sudan sonra tərəvəz və meyvələr də sirkə olan suda yuyula bilər.
Aysun / Demedia.az