Qəhvə növlərini necə hazırlamaq olar?



 22:05 31.05.2024     912

Qəhvə bütün dünyada sevilən və hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri olan çeşidləri ilə tanınan bir içkidir.

Demedia.az xəbər verir ki, bu təlimatda biz məşhur qəhvə növlərini və hər birinin necə hazırlandığını ətraflı nəzərdən keçirəcəyik.

1. Espresso
Espresso qəhvə dünyasının ürəyidir. Yoğun, tünd və aromatik dada malik olan bu qəhvə bir çox digər qəhvə növlərinin əsasını təşkil edir.

İstehsal:
Yüksək keyfiyyətli, təzə qovrulmuş espresso lobyasını incə doğrayın.
Espresso maşınının portafiltrinə təxminən 18-20 qram üyüdülmüş qəhvə qoyun.
Qəhvəni bərabər şəkildə yayaraq və sıxaraq, portafiltri maşına əlavə edin.
Təxminən 92-96 dərəcə olan suyu 25-30 saniyə ərzində qəhvənin üzərinə tökün. İdeal espresso təxminən 30 ml olmalıdır.
2. Amerika
Americano espressonun daha yüngül, daha uzun versiyasıdır. Onu su ilə seyreltməklə hazırlanır və espressonun intensivliyini azaldır.

İstehsal:
Bir shot (30 ml) espresso hazırlayın.
Ona təxminən 60-120 ml qaynar su əlavə edin. Suyun miqdarını zövqünüzə uyğun tənzimləyə bilərsiniz.
Qarışığı yumşaq bir şəkildə qarışdıraraq Americano-ya xidmət edin.
3. Latte
Latte espressonu bol südlə birləşdirən yumşaq və qaymaqlı qəhvədir. Xüsusilə südün yumşaq toxuması və yüngül şirinliyi ilə tanınır.

İstehsal:
Bir shot (30 ml) espresso hazırlayın.
Təxminən 150-200 ml südü buxarla qızdırın və bir az köpükləndirin. Südün temperaturu təxminən 65 dərəcə olmalıdır.
Köpüklənmiş südü yavaş-yavaş espressonun üzərinə tökün. İsteğe bağlı olaraq, süd köpüyü ilə bədii naxışlar edə bilərsiniz.
4. Kapuçino
Kapuçino latteyə bənzəyir, lakin daha çox köpüyü var və adətən kakao tozu ilə verilir.

İstehsal:
Bir shot (30 ml) espresso hazırlayın.
Təxminən 100-150 ml südü daha intensiv köpükləndirin. Süd köpüyü lattedən daha qalın olmalıdır.
Köpüklənmiş südü ehtiyatla espressonun üzərinə əlavə edin və istəyə görə üzərinə kakao tozu səpin.
5. Mocha
Mocha şokolad və qəhvənin mükəmməl harmoniyasını təqdim edən şirin və zəngin qəhvə növüdür.

İstehsal:
Bir shot (30 ml) espresso hazırlayın.
Təxminən 30 ml isti şokolad və ya şokolad sousu əlavə edin və qarışdırın.
150 ml südü qızdırın, köpükləndirin və qarışığa əlavə edin.
Üzərinə istəyə görə rəndələnmiş şokolad və ya kakao tozu səpilir.
6. Türk Qəhvəsi
Türk qəhvəsi özünəməxsus bişirmə texnikası və köpüklü, sıx dadı ilə seçilir.

İstehsal:
İncə üyüdülmüş türk qəhvəsini (hər stəkan üçün 1-2 çay qaşığı) su və istəyə görə şəkərlə qəhvə qabına əlavə edin.
Qarışığı yavaş-yavaş qaynana qədər aşağı istilikdə qızdırın. Qaynama nöqtəsinə yaxınlaşdıqda, köpüyü stəkan içinə çəkin.
Qalan qəhvəni bir neçə saniyə daha qaynadın və fincana əlavə edin.
Bu təlimatda qəhvə həvəskarlarının evdə asanlıqla sınaqdan keçirə biləcəyi məşhur qəhvə növləri və onların hazırlanması ətraflı təqdim olunur. Hər biri fərqli təcrübə təqdim edən bu kofelər sizə günün istənilən vaxtında xoş istirahətlər keçirməyə imkan verəcək.

Aysun / Demedia.az