Bu qidaları yeməzdən əvvəl 2 DƏFƏ DÜŞÜNÜN - Xərçəngə səbəb olur
Xərçəng ən çox yayılmış pis xəstəliklər arasındadır.
Demedia.az xəbər verir ki, çox ciddi itkilərə səbəb olan xərçəngin təsirlərini minimuma endirməkdə qidalanmanın böyük təsiri var. Bilə-bilə və ya bilməyərəkdən istehlak etdiyimiz bir çox qidalar xərçəngə səbəb olur. Duzlu qidaları düşündüyümüzdən daha çox istehlak edirik ki, bu da mədə xərçənginə səbəb ola biləcək faktorlardan biridir.
Sevdiyimiz qidalar sağlamlığımıza birbaşa təsir edir. Həddindən artıq duzlu və yağlı yeməklər xüsusilə mədə üçün çox narahat vəziyyətlərə səbəb olur. Qeyri-sağlam qidalanma reflüks və xoraya bənzər xəstəliklərə səbəb ola bilsə də, mədə xərçəngində də ciddi rol oynayır. Dünyada ən çox görülən 5-ci xərçəng növü olan mədə xərçənginin qarşısını almaq üçün düzgün qidalanmaya fikir vermək lazımdır.
Mütəxəssislər yediyiniz qidaların mədə xərçəngi riskinizə təsir edə biləcəyini deyirlər. Amerika Klinik Onkologiya Cəmiyyəti (ASCO) deyir ki, duzda yüksək pəhriz yemək mədə xərçəngi riskinin artması ilə əlaqələndirilir:
"Bura qurutma, siqaret çəkmə, duzlama və ya turşu ilə konservləşdirilmiş qidalar və əlavə duzu yüksək olan qidalar daxildir".
Beynəlxalq Ümumdünya Xərçəng Araşdırmaları Fondu bu əlaqəni belə izah edir: “Alimlər hesab edirlər ki, duzla konservləşdirilmiş qidaların mədə xərçəngi riskinin artması onların tərkibində çoxlu miqdarda duz olması ilə əlaqədardır ki, bu da konservləşdirmə prosesində qidanı qidalandırır. Eksperimental araşdırmalar göstərdi ki, duz bədənə zərər verir.Duz mədənin selikli qişasını örtür və inkişaf edərsə, mədə xərçəngə çevrilə biləcək zədələrə səbəb olur".
Aysun / Demedia.az