Mədə problemləri OLANLAR: Bunlardan uzaq durun!



 19:04 12.10.2022     738

Pəhriz zamanı edilən bəzi səhvlər mədədə yanma, ağrıya səbəb ola bilər. 

Demedia.az mədəyə zərər verən 4 arzuolunmaz vərdişi təqdim edir:

1- Çox və sürətli yemək
Ürək yanması və yanmaların qarşısını almaq üçün başlanğıcda xüsusi qidalar nəzərə alınmadan istehlak edilən qida miqdarına fikir verilməlidir. Böyük həcmli qida mədəyə tez çatarsa, mədə yanması artar. Ürək yanması üçün yaxşı və ya pis olan qida çox miqdarda istehlak edildikdə narahatlıq yaradır. Bundan əlavə, yemək tez istehlak edildikdə, ürək yanması baş verə bilər. Qida tez istehlak edildikdə, həzm prosesi arzuolunan kimi olmur və bu da mədədə yanmalara səbəb olur.

2- Turşusu yüksək olan qidaları qəbul etmək
Portağal, qreypfrut, pomidor, limon, pomidor sousu kimi qidalar mədə yanmasına səbəb ola bilər. Bu qidalar asidik xüsusiyyətlərə malik olduğundan mədəsi həssas insanlarda problem yaradır. Bundan əlavə, sirkə, limon duzu, turşu, xardal, soya və bəzi salat sarğıları tərkibindəki turşuya görə mədə problemlərinə səbəb ola bilər.

3- Yağlı qidalara üstünlük verin
Ümumiyyətlə, yağ tərkibi yüksək olan, həzmi uzun sürən qidalar mədədə daha uzun müddət qalır. Yağlı qidalar mədədə uzun müddət qaldığından mədə problemlərini də artırır. Toyuq əti cips, qızardılmış yeməklər, sakatat, qovurma, qızardılmış toyuq qabığı ilə tez-tez istehlak edilərsə, mədə problemlərinin yolunu açır.

4- Paxlalılar və xəmirləri tez-tez yemək
Quru paxlalıların istehlak tezliyini minimuma endirin, çünki onlar qaz və şişkinlik problemlərinə səbəb ola bilər. Qurudulmuş paxlalıları qazdan çıxarmaq üçün bişirərkən keşniş, kəklikotu, zirə və nanə əlavə edə bilərsiniz. Xəmir xörəkləri və şərbətli qızardılmış desertlər tez-tez mədə yanmasına səbəb olur.

Aysun / Demedia.az