Çox şokolad yemək ölümə səbəb olur?



 23:13 18.11.2022     684

Şokoladı sevməyən yoxdur. Bəs ölümə səbəb olarsa? Hamının sevdiyi şokolad əslində sizi gizlicə zəhərləyib ölümünüzə səbəb ola bilərmi? 

Bəs şokolad bunu necə edir? 

Bir çoxumuzun şokolada olan sevgisinin resepti yoxdur. Aramızda mütləq elə insanlar var ki, bir oturuşda onlarla şokolad batonunu yemək potensialı var. Hər şeyin kiçik bir qərarı çox ağrıdır. Bu şokolad üçün də keçərlidir.

Nyu York Universitetində çalışan Reed Caldwell deyir ki, müəyyən miqdardan artıq şokolad istehlakı zəhərlənməyə və ya ölümə səbəb ola bilər. Ancaq bu sürətə çatmaq Marsa getməkdən daha az ehtimaldır. Deyək ki, ən pis vəziyyət ssenarisinə çatdınız, özünüzü şiddətli qarın ağrısı ilə təcili yardım otağında tapacaqsınız.

Şokoladın əsas tərkib hissəsi olan kakaonun tərkibində bitki mənşəli azotlu maddənin alkaloid növü olan teobromin var. Teobromin kofein kimi insan orqanizminə yüngül stimullaşdırıcı təsir göstərir. Teobromin də vazodilatlayıcı təsir göstərir. Bu şəkildə qan təzyiqini aşağı salır. Bundan əlavə, sidikqovucu xüsusiyyəti ilə qısa müddətə də olsa, tualetə daha tez-tez getməyinizə səbəb olur.

Bununla belə, teobrominin həddindən artıq qəbulu da insan orqanizminə toksik təsirlər yarada bilər. Onun vazodilatator, sidikqovucu və mədə-bağırsaq təsirləri infarkt keçirə bilər. Qan təzyiqini aşağı salmaq və infarkt riskini artırmaq kimi təsirlər də ölümə səbəb ola bilər.
Ancaq bu vəziyyətdə teobrominin nə qədər qəbul edildiyi vacibdir. Teobrominin bədənə zərərli olması üçün hər kiloqrama 1000 mq teobrominin ekvivalenti istehlak edilməlidir. Məsələn, 75 kq-lıq bir insan 75.000 mq teobromini qəbul edərsə, toksik təsir göstərir. Beləliklə, hər şokolad növündə nə qədər teobromin var?

Südlü şokoladda tünd şokoladdan daha az teobromin var. Süd və digər qida məhsulları ilə emal edilən şokoladların hər qramında 2,4 mq teobromin var. Tünd şokoladda bu nisbət qram başına 5,5 mq civarındadır.

Aysun / Demedia.az