Xərçəngə yoluxmaq istəmirsinizsə BU QİDALARDAN UZAQ DURUN
Xərçəngə tutulmaq istəmirsinizsə qidalanmaya mütləq diqqət etmək lazımdır.
Demedia.az xərçəngə yoluxmamaq üçün istifadəsi qadağan olan qidaları təqdim edir:
Un-
Ağ un sanki hər şeydə var və bunun səbəbi hər şeyi daha dadlı etməyə meyllidir. Ancaq bu tərkib hissəsi olan məhsullar yemək xərçəngə tutulma şansınızı artıra bilər. Şişlər sadə karbohidratlara meyllidirlər və böyük miqdarda ağ un onların xərçəng hüceyrələrinə çevrilməsinə kömək edə bilər.
Sendviç -
Bütün deli ətləri zərərlidir və buna məşhur hot-doq da daxildir. Bu xüsusi işlənmiş qida bədəninizdəki hüceyrələri məhv etdiyi sübut edilmiş böyük miqdarda natrium fosfatdan istifadə edilməklə hazırlanmışdır.
Popkorn-
Biz hamımız filmə baxmazdan əvvəl böyük bir kasa popkornla oturmağı xoşlayırıq, lakin bunların tərkibində hidrogenləşdirilmiş yağlar kimi çoxlu zərərli maddələr var. Mikrodalğalı popkorn sizin üçün xüsusilə zərərlidir, çünki qablaşdırmada olan kimyəvi maddələr orqanizm üçün zərərlidir və xərçəngə səbəb ola bilər.
Diyetik içkilər-
Siz "pəhriz" sözünü görə bilərsiniz və dərhal bunun sizin üçün yaxşı olduğunu düşünə bilərsiniz, lakin bu, qətiyyən doğru deyil. Tərkibində orijinalı qədər kalori olmaya bilər, əksinə uzun müddətdə xərçəng kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək çoxlu sayda zərərli kimyəvi maddələr ehtiva edir.
Konservləşdirilmiş qidalar-
Konservləşdirilmiş qidalar bədənimiz üçün yaxşı deyil və bu, tərkibindəki BPA miqdarından asılıdır. Bir çox qida məhsullarında, xüsusilə butulka və bankalarda istifadə edilən zərərli kimyəvi maddədir. Bu kimyəvi maddə xərçəng inkişaf etdirən insanlarla da əlaqəlidir, buna görə də nəyin bahasına olursa olsun BPA olan qidalardan qaçınmaq daha yaxşıdır.
Qeyri-üzvi tərəv və meyvələr-
Meyvə və tərəvəzlər sizin üçün yaxşıdır, elə deyilmi? Bu həmişə doğru olmaya bilər. Bu qidaların sizin üçün faydalı olub-olmaması onların keyfiyyətindən asılı olacaq. Məsələn, üzvi meyvə və tərəvəzlər müxtəlif sağlamlıq faydaları təklif edərkən, bədən üçün zərərli olmayanlar.
Ferma balıqları -
Çoxları bunun fərqində deyil, lakin yetişdirilən balıqlar bədənimizə zərər verə biləcək zərərli kimyəvi maddələr və digər birləşmələrlə doludur. Bu balıqlar böyümək üçün yanlış qida ilə qidalanır və bunlar çox vaxt GMO yemləridir. Eynilə, fermerlər sağlamlığımıza təsir edən digər becərmə üsullarından istifadə edə bilərlər.
Xərçəng çox riskli nəticələrə səbəb olan xəstəliklər siyahısında birinci yerdədir.
Xərçəng xəstəliyinin əmələ gəlməsində gündəlik vərdişlərin də təsirli olduğu məlumdur.
Digər xərçəng növləri ilə müqayisədə daha az rast gəlinən mədə xərçəngində qidalanma da çox vacibdir.
Yaş, pəhriz və mədə xəstəlikləri mədə xərçənginin inkişaf riskinə təsir edə bilər.
Aysun / Demedia.az